Documente de la Vatican accesibile publicului

Eni.ch, citat de „Ziarul Lumina” anunță că documente din perioada 1865 – 2007, emise de Curia romană și de papi, sunt disponibile online pe site-ul Vatican.va. Cei 142 de ani de istorie încep cu Papa Pius al IX-lea, cel care a condus Biserica Catolică timp de 32 de ani în secolul al XIX-lea, și se încheie în perioada actualului suveran pontif, Benedict al XVI-lea. Toate documentele emise de cancelaria Vaticanului sunt cunoscute ca ‘Acta Sanctae Sedis’ (Documentele Sfântului Scaun).

Publicarea actelor se făcea, în mod normal, în fiecare lună și era legată doar de documentele oficiale, audiențele papale, numiri și decizii, fără nici un comentariu.

Actele arată că în timpul pontificatului lui Paul al VI-lea (1963-1978) au existat mai multe acuze ce priveau tăcerea lui Pius al XII-lea din timpul Holocaustului celui de-al Doilea Război Mondial. Criticile se refereau la faptul că Pius al XII-lea nu a protestat niciodată deschis și fără echivoc împotriva Holocaustului și unii istorici îl acuză de acceptarea acțiunilor Germaniei naziste condus de dictatorul Adolf Hitler. Vaticanul a replicat întotdeauna spunând că, deși nu a condamnat ferm Holocaustul, Pius al XII-lea a încurajat puternic crearea unei rețele de credincioși romano-catolici, în parohii, familii și mănăstiri, care să ajute mii de evrei să scape de moarte.

Tot din documentele apărute acum reiese că Papa Paul al VI-lea a însărcinat un grup de patru istorici iezuiți, condus de pr. Pierre Blet, cu editarea Actelor Sfântului Scaun din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Din 1965 până în 1981, grupul a publicat 12 volume. Ele conțin nu numai documente oficiale, ci și scrisori ale Secretariatului de Stat, ale nunțiilor papali și scrisori private ale episcopilor către papi. În ansamblu, studiile demonstrează că Sfântul Scaun a sprijinit foarte mult comunitatea evreiască în perioada marii deflagrații de la mijlocul secolului al XX-lea. L’Osservatore Romano, oficiosul Vaticanului, îl citează pe pr. Blet, care spune că ‘în cele 12 volume nu am ascuns nimic’. Totuși, atunci când Papa Benedict al XVI-lea a vizitat Marea Sinagogă din Roma, în 2009, liderii evrei i-au solicitat să deschidă toate arhivele privitoare la pontificatul Papei Pius al XII-lea, dintre 1939 și 1958, și să se investigheze politicile privitoare la evrei. Până astăzi, arhivele au fost deschise doar parțial.

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…