Diaconiţele – slujitoare în Biserica primară

Biserica Ortodoxă a pomenit-o lunea aceasta pe Sfânta Muceniţă Tatiana, diaconiţa.Deși treapta clericală a diaconiei, atestată biblic, există până în zilele noastre, slujirea aceasta este destinată, prin hirotonie, exclusiv bărbaților. Totuși, diaconițele au reprezentat unul dintre ordinele clericale ale Bisericii primare.

„Diaconiță putea deveni orice femeie indiferent că era căsătorită, văduvă sau necăsătorită. Important era chemarea spirituală pe care o simțea și anume, aceea de a fi alături de Biserică și de a se implica în activitatea filantropică a Bisericii. Prima mențiune oarecum clară în legătură cu funcția sau rolul diaconițelor apare într-una din epistolele pauline, în Epistola către Romani la capitolul al XVI-lea când în finalul Epistolei Sfântul Apostol Pavel menționează o listă întreagă de colaboratori ai săi din Roma, printre care menționează și pe Febe care este numită diaconiță sau slujitoare”, a precizat pentru TRINITAS TV părintele asistent doctor Cosmin Pricop de la Facultatea de Teologie din București.

Rolul diaconițelor era asemănător cu cel pe care îl aveau cei 7 diaconi, menționați în Faptele Apostolilor. De asemenea, câteva scrieri din secolele III – IV arată că diaconițele aveau și un rol liturgic.

Chiar dacă nu mai îndeplinesc aceleași sarcini ca în Biserica primară, diaconițe există în Biserica Ortodoxă și astăzi.

Calendarul Ortodox consemnează, de-a lungul anului, trei diaconițe: Mucenița Tatiana, pe 12 ianuarie, Cuvioasa Olimpiada, pe 25 iulie, și Sfânta Febe, pomenită pe 3 septembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente