Deschiderea cursurilor pentru obţinerea gradelor profesionale de către clericii din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române s-a aflat miercuri, 1 iulie 2015, la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon Nou” – Paraclis Patriarhal, unde a adresat un cuvânt de binecuvântare clericilor din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei care participă la cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie.

„Cursurile urmate de către preoţii şi diaconii care doresc să se perfecţioneze în activitatea lor pastoral-misionară nu pot ignora actualele probleme generate mai ales de fenomenul secularizării şi al ateismului postmodern, precum şi de fenomenul migraţiei. Numai prin cunoaşterea aprofundată a durerilor şi speranţelor credincioşilor pe care îi păstorim putem să îi apropiem mai mult de Biserică, să îi ajutăm să înţeleagă, să apere şi să trăiască dreapta credinţă şi astfel, prin lucrarea Sfântului Duh, ei înşişi să devină buni mărturisitori şi misionari ai Bisericii lui Hristos, după îndemnul Sfântului Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului, şi al marilor păstori de suflete din eparhii, pe care Biserica Ortodoxă Română îi cinsteşte anul acesta, în mod deosebit, cu solemnitate şi recunoştinţă”, a spus Patriarhul României.

Cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române intitulat Formarea continuă a slujitorilor Bisericii – o necesitate misionară poate fi citit integral aici.

Tot astăzi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat stadiul lucrărilor la Casa „Trimitunda” precum şi la Biserica „Sf. Ecaterina” – Paraclis Universitar.

Sfânta Liturghie şi slujbă de Te Deum

În deschiderea cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie, în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon Nou”, delegatul Patriarhului României, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a oficiat Sfânta Liturghie şi o slujbă de Te Deum, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În catedrală au fost prezenţi clericii care participă la aceste cursuri clericale.

În cadrul Sfintei Liturghii, diac. Cosmin Grigorescu a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Apărătorii Patriei 2, Protoieria Sector 4 Capitală.

***

Cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie vor avea loc în perioada 1 – 14 iulie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Capitală. Seria de cursuri se va finaliza prin 2 examene, în urma cărora se vor acorda gradul de definitivat și gradul al II-lea.

Pentru gradul definitiv s-au înscris preoţii care s-au titularizat prin examenul de capacitate şi de la data numirii pe post au activat minim doi ani. Cei înscriși trebuie să îndeplinească și alte condiţii, care sunt afișate pe site-ul Arhiepiscopiei Bucureștilor. Preoții cursanți trebuie să dovedească o activitate fructuoasă la parohie, să participe la activităţile cultural-misionare ale protopopiatului și la seria de conferinţe pastoral-misionare și administrative. De asemenea, ei au și datoria să publice studii, articole și predici în numeroasele publicații ale Patriarhiei Române.

Pentru gradul al II-lea s-au înscris preoţii care au minim 4 ani de la promovarea examenului pentru obţinerea definitivatului în preoţie. Aceste grade profesionale ajută preoţii ca să se transfere în posturi superioare sau să candideze pe posturile vacante de la parohiile de grad superior sau de la parohiile din oraşe.

Comentarii Facebook


Știri recente