Denia din Sfânta și Marea Vineri la Patriarhie

La Catedrala Patriarhală, s-a oficiat în această seară, joi, 2 mai 2013, slujba Deniei din Sfânta și Marea Vineri, numită și Denia celor 12 Evanghelii, de către Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Pericopele evanghelice în număr de 12 ale acestei slujbe alcătuiesc un tablou complet al Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului, culminând cu răstignirea și moartea Sa pe Cruce.

În timpul Antifonului al XV-lea de la Denia celor 12 Evanghelii, în dangătul clopotului, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a adus din Sfântul Altar în mijlocul bisericii Sfânta Cruce pe care este pictată răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos.

La final, Preasfinția Sa a ținut și un cuvânt de învățătură în care a prezentat în mod succint evenimentele descrise în cele 12 pericope evanghelii. De asemenea, Preasfinția Sa a explicat că „Patimile Mântuitorului se numesc sfinte pentru că Sfânt este Cel Care a pătimit pentru întreg neamul omenesc. De asemenea, se numesc mântuitoare pentru că prin aceste pătimiri Mântuitorul nostru Iisus Hristos ascultător făcându-Se Tatălui Ceresc până la moarte a luat asupra Sa păcatele lumii și a dăruit omului această putință de locui din nou împreună cu Dumnezeu”.

„Toate aceste evanghelii pe care le-am ascultat citindu-se în seara aceasta trebuie să fie pentru fiecare dintre noi un prilej de a conștientiza cât de mare este dragostea lui Dumnezeu, dragoste pe care o lasă ca testament așa cum am auzit în prima Evanghelie ce s-a citit în seara aceasta, dar știm că Dumnezeu este un Dumnezeu al păcii pentru că spune într-una din Evanghelii Pacea mea o dau vouă, pacea mea o las vouă. E vorba mai întâi de toate de pacea sufletului și apoi de această pace dobândită prin lucrarea de mântuire, prin jertfa aceasta sângeroasă de pe Golgota care așa cum am văzut va fi înlocuită cu o jertfă nesângeroasă de pâine și vin”, a mai precizat Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul.

Conform Sinaxarului citit la această slujbă, în Sfânta și Marea zi Vineri se prăznuiesc sfintele și mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița și înainte de toate Crucea și moartea, pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută pe cruce de tâlharul recunoscător, care a fost răstignit împreună cu El.

Comentarii Facebook


Știri recente