Denia Acatistului Bunei Vestiri la Paraclisul Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin

Conform rânduielii Bisericii noastre, în vinerea din săptămâna a V-a a Postului Mare în toate lăcașurile de cult se oficiază Denia Acatistului Bunei Vestiri. În Eparhia Severinului şi Strehaiei, la bisericile de mir şi mănăstiri, au fost săvârşite, de asemenea, rânduielile liturgice specifice acestei cântări de laudă.

La Paraclisul Catedralei episcopale din Drobeta Turnu Severin, Denia Acatistului a început la ora 18:00 și a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, după cum ne-a transmis Cătălin Cernătescu, Redactor Ştiri al Episcopiei Severinului şi Strehaiei.

Credincioşii severineni au luat parte, preţ de câteva ceasuri, la oficierea uneia dintre cele mai frumoase slujbe din Postul Mare.

Cunoscute şi sub denumirea de „Imnul Acatist”, cântările Deniei alcătuiesc un veritabil imn de laudă închinat Sfintei Fecioare Maria. Imnul este atribuit patriarhului Serghie I al Constantinopolului, care l-ar fi alcătuit în urma unei mari primejdii care a venit pentru capitala imperiului din partea avarilor, slavilor şi altor populaţii barbare care atacau capitala imperiului pe uscat, iar pe mare era asediată de navele persane. Patriarhul Constantinopolului a mers la Biserica „Sf. Maria” de la Vlaherne, unde se afla Acoperământul Maicii Domnului şi unde a făcut tot timpul rugăciuni, iar după aceea procesiuni pe străzile capitalei şi pe zidul de apărare al cetăţii Constantinopolului. Lucrul acesta a impresionat şi pe barbari, venind ajutorul Maicii Domnului, în sensul că flota bizantină, aşa putină care era, a putut înfrânge flota persană şi a putut face faţă tuturor atacurilor.

Comentarii Facebook


Știri recente