Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala Patriarhală

Conform rânduielii Bisericii Ortodoxe Române, în vinerea din săptămâna a V-a a Postului Mare în toate locașurile de cult se oficiază Denia Acatistului Bunei Vestiri. La Catedrala Patriarhală din București, slujba Deniei a fost săvârșită astăzi, 15 aprilie 2016, de către Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar Patriarhal.

În cuvântul adresat credincioşilor prezenţi, Preasfinţitul Părinte Ieronim a vorbit despre istoria și semnificațiile Imnului Acatist.

„În prima parte a Acatistului vom găsi invocarea unor momente din Vechiul Testament când Preacurata Fecioară Maria a fost închipuită sub mai multe forme: de rugul cel ce ardea și nu se mistuia, de apa Mării Roșii, de vasul în care a fost așezată mana cerească din care s-au hrănit fii lui Israel în pustie, toiagul lui Aaron ce a odrăslit fiind uscat, dar și de scara Patriarhului Iacov pe care se urcau și se coborau îngerii lui Dumnezeu. În partea a doua a Imnului Acatist vom găsi foarte multe referiri la puterea și ajutorul Maicii Domnului în viața noastră”, a explicat Preasfinția Sa.

Preasfinția Sa a mai arătat că Maica Domnului este modelul suprem de îndumnezeire a unui om.

„Sfânta Fecioară Maria a cuprins prin darul lui Dumnezeu în ființa sa plină de virtuți pe Cuvântul lui Dumnezeu și s-a îmbogățit cu toate darurile cerești ale Cuvântului lui Dumnezeu. Ea este cea care se roagă neîncetat pentru noi și ne îndeamnă să avem credința ei, să avem răspunsul ei atunci când îngerul a venit și a vestit darul cel mare care i s-a făcut și misiunea sfântă la care a fost chemată. La rândul nostru, trebuie să răspundem harului lui Dumnezeu care neîncetat se aproprie de sufletele noastre, străduindu-ne să împlinim tot ceea ce este bun și tot ceea ce este frumos, tot ceea ce este cuprins în Sfintele Evanghelii și în toate celelalte sfaturi și îndrumări pe care Mântuitorul Iisus Hristos ni le-a lăsat ca lumină de călăuzire”, a mai spus Preasfinția Sa.

 

* * *

În timpul Postului Sfintelor Paști, Biserica a rânduit două momente importante închinate Maicii Domnului: sărbătoarea Bunei Vestiri, la 25 martie, și Denia din vinerea săptămânii a V-a. Acatistul Bunei Vestiri, unul dintre cele mai cunoscute imne de laudă închinate Maicii Domnului, este alcătuit din 13 condace și 12 icoase. Această compoziție, atribuită Patriarhului Serghie al Constantinopolului, dă expresie, în formă poetică, învățăturii Bisericii despre Maica Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente