Delegaţia Patriarhiei Române la ceremonia venirii Sfintei Lumini de la Ierusalim

Sâmbătă, 11 aprilie, la ceremonia pogorârii Sfintei Lumini în Biserica Sfântului Mormânt şi a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos din cetatea sfântă a Ierusalimului a fost prezentă şi delegaţia Patriarhiei Române. Aceasta a fost condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, după cum ne-a precizat Ioan Buşagă, redactor ştiri „Ziarul Lumina”.

Din delegaţia Patriarhiei Române au mai făcut parte arhimandritul Dionisie Constantin, consilier patriarhal coordonator al Atelierelor Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, arhimandritul Veniamin Goreanu, consilier eparhial coordonator al Sectorului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor, iar în Ierusalim s-au alăturat arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte şi Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan, reprezentanţi ai Ambasadei României în statul Israel, cu sediul la Tel Aviv, ai Oficiului de Reprezentare a României la Ramallah, din Palestina, ai Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, dar şi monahi, monahii şi ostenitori de la Aşezămintele Româneşti de la Locurile Sfinte.

Din cauza miilor de pelerini care doreau să participe la ceremonia pogorârii Sfintei Lumini, accesul spre Biserica Sfântului Mormânt şi a Învierii Domnului a fost restricţionat, astfel membrii delegaţiei Patriarhiei Române, care au primit nişte brăţări personalizate, au fost conduşi, încă de la primele ore ale dimineţii, până la intrarea în sfântul locaş, de către poliţiştii israelieni. Locul unde membrii delegaţiei române s-au rugat pentru venirea Sfintei Lumini a fost Biserica Ortodoxă a Învierii care se află în faţa Sfântului Mormânt şi a Învierii Domnului.

După pogorârea Sfintei Lumini, la ora 14:15, membrii delegaţiei Patriarhiei Române s-au îndreptat spre Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, unde s-au îmbarcat într-un avion special pentru a aduce în România Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt şi a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, pentru al şaptelea an consecutiv.

Delegaţia Bisericii noastre primită de Patriarhul Ierusalimului

Delegaţia Patriarhiei Române, prezentă la Ierusalim pentru aducerea Luminii Sfinte în ţara noastră, a fost primită în după-amiaza zilei de vineri, 10 aprilie, de către Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului şi al întregii Palestine. Întâlnirea a avut loc la sediul Patriarhiei Ierusalimului.

Primirea delegaţiei Bisericii Ortodoxe Române s-a datorat îndelungatei tradiţii, potrivit căreia toate delegaţiile Bisericilor Ortodoxe care sosesc în cetatea sfântă a Ierusalimului pentru primirea Sfintei Lumini să fie primite de către Întâistătătorul Patriarhiei Ierusalimului.

„La această întâlnire au mai participat delegaţii ale tuturor Bisericilor Ortodoxe, dintre care amintim Patriarhia Rusă, Patriarhia Sârbă, Biserica Ortodoxă a Poloniei, Biserica Ortodoxă a Greciei. Preafericirea Sa, Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului, ne-a vorbit despre importanţa slujirii în aceste Locuri Sfinte şi despre misiunea pe care Patriarhia Ierusalimului o are în aceste Locuri Sfinte. De asemenea, Preafericirea Sa a mulţumit în mod deosebit celor care sprijină lucrarea de azi a Bisericii Ierusalimului, referindu-se la restaurarea Bisericii «Naşterii Domnului» din Bethleem şi a Bisericii «Sfântului Mormânt» care se află în stări avansate de degradare”, a precizat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Tot în cadrul întâlnirii, Patriarhul Ierusalimului a mai subliniat rolul tuturor Bisericilor Ortodoxe pentru păstrarea spiritualităţii şi identităţii ortodoxe în această eră a globalizării.

„Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a explicat că în timpul pelerinajului anual al credincioşilor la Locurile Sfinte dispar toate barierele sau disensiunile dintre oameni, fiindcă, odată ajunşi la Ierusalim, se simt toţi aproape fraţi unii cu alţii, mărturisesc şi se împărtăşesc împreună din pacea Ierusalimului. Tot în acest context al întâlnirii, Preafericitul Părinte Teofil al III-lea ne-a vorbit despre jertfa pe care trebuie să o facă Patriarhia Ierusalimului, ca biserică mărturisitoare, pentru a transmite credincioşilor şi pelerinilor pacea şi binecuvântarea lui Dumnezeu prin rugăciunile care se fac aici, atât de către Patriarhia Ierusalimului, cât şi de către Frăţia Sfântului Mormânt, accentuând necesitatea unirii tuturor ortodocşilor pentru păstrarea valorilor spiritualităţii ortodoxe în faţa globalizării”, a precizat arhimandritul Veniamin Goreanu, consilier eparhial coordonator al Sectorului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…