Decența și solemnitatea – lecţia pe care Regele Mihai ne-o dă şi post mortem, Vasile Bănescu la Digi24

De când a sosit vestea trecerii la Domnul a Regelui Mihai, am observat, cu nişte scurte paranteze din zona politicului, că decenţa şi solemnitatea, o emoţie sobră a cuprins pe foarte mulţi dintre noi. E un lucru care ţine de lecţia pe care Regele Mihai ne-o dă şi post mortem, pentru că personalitatea lui constituie o lecţie pentru noi toţi, a precizat Vasile Bănescu miercuri în emisiunea În fața ta de la Digi24.

Acestea sunt zile de reflecție pentru toți cei care au ochi de văzut și urechi de auzit, a subliniat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Vasile Bănescu a evidențiat faptul că regele va rămâne în istorie drept cea mai mare personalitate politică a României recente: O figură care a marcat memoria tuturor celor cu care s-a intersectat, o figură despre care s-a vorbit în termeni exclusiv pozitivi în Occident și prin el s-a vorbit pozitiv și despre România.

Între calitățile Majestății Sale enumerate de Vasile Bănescu se numără: bunul simţ, discernământul, buna cumpănire a cuvintelor, limbajul elegant.

Regele vorbea o limbă română extraordinar de frumoasă, o limbă română la care nu a renunțat niciodată, pe care ți-o drag s-o asculți, chiar dacă vorbea uneori și gâtuit de emoție, a adăugat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

În continuare, răspunzând întrebării adresate de Florin Negruțiu referitor la invitația adresată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților Regelui Mihai de a participa la slujba Învierii la Mănăstirea Putna, Vasile Bănescu a spus că în acel moment Biserica și-a asumat un lucru firesc.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei, condusă în acea vreme de actualul Patriarh Daniel, bineînțeles în colaborare cu Arhiepiscopia Sucevei, au decis un lucru foarte bun, a declarat domnul Vasile Bănescu.


Citește și: 27 aspecte inedite din viaţa Regelui Mihai I al României


Un alt aspect remarcat de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei și amintit miercuri la Digi24 a fost salutul foarte cordial adresat de Regele Mihai românilor care l-au întâmpinat în 1992 în București:

Cred că a fost singurul șef de stat din Europa care și-a salutat poporul cu aceste cuvinte: „Vă iubesc! Vă iubesc foarte mult!” Nu cred că am mai auzit niciunul dintre noi un om politic care să se adreseze astfel poporului care îl aclama.

În același context, Vasile Bănescu a făcut un exercițiu de imaginație referitor la cum ar fi fost România ultimilor douăzeci de ani condusă de Regele Mihai:

Cred că dacă am fi avut un rege, un suveran precum Regele Mihai în ultimii 20 de ani, românii ar fi putut să privească spre suveranul lor ca spre un om de la care aveau ce să înveţe, puteau să înveţe cum să se comporte, cum să vorbească, cum să reacţioneze.

Acolo unde era Regele Mihai, în mod firesc, apărea o atmosferă de sobrietate. Sobrietate înseamna civilitate, lăuntrică, asta emana în mod natural din personalitatea lui Mihai.

Sper că această lecţie, fie şi post mortem, să nu fie uitată prea curând, a mărturisit Vasile Bănescu în emisiunea moderată de jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.


Citește și: Prinţul Charles de Wales despre Regele Mihai I: Am admirat întotdeauna calităţile lui de om de stat, răbdarea şi înţelegerea lui faţă de alţi oameni


Foto: captură video Digi24

Comentarii Facebook


Știri recente