De ce să iertăm? – recomandările Episcopului Varlaam Ploieșteanul

În predica rostită duminică la Catedrala Patriarhală, Episcopul Varlaam Ploieșteanul le-a recomandat credincioșilor să cultive virtutea iertării și a expus mai multe motive pentru care trebuie să trecem peste greșelile semenilor.

Episcopul vicar patriarhal a spus că virtutea iertării este esențială în dobândirea mântuirii dar și în simpla participare la cult, întrucât în rugăciunea „Tatăl nostru” cerem să ne fie iertare greșelile „precum și noi iertăm greșiților noștri”:

„Împlinirea rugăciunilor noastre înălțate către Dumnezeu depinde de starea noastră sufletească, aceea de pace construită între noi și între cei care ne-au greșit prin iertarea din inimă”.

Preasfinția Sa a explicat că trebuie să înfrângem incapacitatea noastră de a ierta pentru a trăi frumos, deoarece „egoismul ne face să ne oferim singuri dreptate chiar și atunci când nu avem”.

„Evanghelia, ca și toată civilizația creștină românească, ne arată că într-o societate se poate trăi frumos și la o altă intensitate duhovnicească dacă împlinim cu stăruință această virtute a iertării”.

Episcopul Varlaam Ploieșteanul a continuat explicând că „Trebuie să cultivăm iertarea pentru că de că incapacitatea de a ierta fraților noștri depinde modul în care Dumnezeu primește jertfele noastre,  modul în care noi înșine vom obține iertare de la Dumnezeu și felul în care El va împlini rugăciunile noastre”.

Iertarea poate fi o luptă grea

Episcopul Varalaam a precizat că uneori „nu este un lucru ușor să trecem peste nedreptățile și greșelile ce ni s-au făcut”.

„Este o luptă grea”, a spus ierarhul adăugând că trebuie să avem înaintea ochilor „icoana Mântuitorului nostru Iisus Hristos care a venit în lume să caute și să mântuiască pe cel pierdut, iar cei căutați și aflați de Hristos au avut îndrăzneala de a-l condamna la moarte și l-au răstignit”.

Preasfințitul Părinte Varlaam a spus că o altă icoană pe care trebuie să o avem mereu în față atunci când suntem în incapacitatea de a ierta este aceea a mucenicilor Bisericii noastre, în ale căror vieți găsim „o atitudine atoateiertătoare” și jertfelnică. Totodată, Episcopul i-a oferit ca model și pe cei ce au suferit pentru credința lor în închisorile comuniste.

La final, Părintele Episcop a avertizat asupra superficialității de a cere scuze formal, care a devenit „modă” în societatea contemporană.

„Dacă dorința de iertare nu izvorăște din inimă, gestul rămâne un protocol, un lucru formal”, a spus Episcopul Varlaam Ploieșteanul insistând asupra cuvintelor Mântuitorului: „Tot aşa şi Tatăl Meu cel ceresc vă va face vouă, dacă nu veţi ierta – fiecare fratelui său – din inimile voastre” (Matei 23:35).

Foto credit: Sorin Ionițe / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente