Cuvintele din testamentul Patriarhului Miron Cristea care au rămas în istorie

S-au împlinit joi 93 ani de la întronizarea primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea.

În timpul misiunii sale de arhiereu a rostit cuvinte şi predici cu diferite ocazii, dar cuvintele următoare cuprinse în testamentul său au rămas în istorie:

„Desigur, chemarea omului pe acest pământ este nu de a trăi în zadar, ci a-ți pune puterile sufletești și trupești ce ți le-a dăruit bunul Dumnezeu la muncă cinstită, pentru tine însuți, pentru familia ta, iar de altă parte în scopul de a contribui cât mai mult la binele obștesc, la propășirea și întărirea neamului din care faci parte”.

La scurt timp după învestirea sa la 1 noiembrie 1925 în calitate de conducător al Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Miron Cristea a depus eforturi foarte mari în direcţia ridicării Catedralei Mântuirii Neamului, el fiind primul care a sfinţit în 11 mai 1929 crucea pe locul unde se dorea înălţarea acesteia.

Deşi proiectul Catedralei Mântuirii Neamului datează din perioada imediată Războiului de Independenţă, când Regele Carol a promulgat primul proiect de lege în acest sens, după Marea Unire Patriarhul Miron a devenit promotorul construirii noii Catedrale Patriarhale.

Foto Credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Vineri vor fi închise școlile din cauza gripei

Toate unitățile de învățământ preuniversitar vor fi închise vineri, 25 ianuarie 2019, potrivit ordinului emis miercuri de Ministerul Educației Naționale la recomandarea Ministerului Sănătății. Ordinul de ministru a fost dat din cauza răspândirii gripei. Pentru…