Cursurile pentru obţinerea gradelor în preoţie, la final

În perioada 3-15 mai 2015, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, la Centrul social-cultural „Sfântul Ilie“ Miclăuşeni, a fost organizată o nouă serie de cursuri şi sesiuni de examinare în vederea obţinerii gradelor profesionale în preoţie, informează Ziarul Lumina, Ediţia de Moldova.

Timp de două săptămâni, cei 22 de preoţi participanţi, din eparhiile Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, au întâlnit profesori ai Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi şi invitaţi de marcă din ţară şi din străinătate, repere în formarea duhovnicească şi misionară.

Programul zilelor de cursuri a cuprins prelegerile părinţilor profesori invitaţi, ateliere de lucru şi sesiuni de seminarizare a temelor prezentate, iar în zilele de vineri ale celor două săptămâni au fost organizate examinări ale subiectelor propuse de profesori. În fiecare zi s-a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Buna Vestire“ a Mănăstirii Miclăuşeni, iar activităţile s-au desfăşurat în Castelul Sturdza.

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a fost prezent în rândul participanţilor şi a evidenţiat necesitatea formării continue a preotului, ca izvor de putere în cuvânt şi în faptă în comunităţile pe care ei le păstoresc.

Părintele Eugen Sebastian Teacu, directorul Centrului de formare şi inovare patronat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi inspector eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor, ne-a declarat: „Ne-am bucurat de prezenţa părinţilor profesori şi a invitaţilor la aceste cursuri, de tematicile abordate şi de problematizarea diverselor situaţii întâlnite în mod concret în parohii, de conştientizarea misiunii preoţeşti şi a provocărilor la care trebuie să oferim răspunsul cel mai adecvat, fundamentându-ne lucrarea şi slujirea pe piatra de temelie a existenţei noastre – Dumnezeu. Întâlnirile au adus un plus de valoare învăţăturii de care preoţii au nevoie în misiunea lor şi au deschis noi orizonturi de abordare a Cuvântului care slujeşte, vindecă şi conduce omul spre mântuire. Toate acestea au fost posibile datorită implicării şi devotamentului întregii echipe de organizare, colaboratori ai Centrului de formare, şi studenţilor teologi voluntari ai Colegiului «Sf. Nicolae» din Iaşi“.

„Două săptămâni de real câştig“

Mărturii despre aceste cursuri ne-au oferit şi câţiva participanţi, reprezentanţi ai eparhiilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

A fost o perioadă extraordinară, mi-am amintit de anii de studenţie, mi-am cristalizat învăţătura despre slujirea liturgică, viaţa Bisericii şi formarea preotului atât ca persoană, dar şi ca povăţuitor şi păstor pe calea mântuirii a credincioşilor care îi sunt încredinţaţi de către ierarh. Dialogul cu părinţii profesori ne-a luminat orizonturile gândirii preoţiei, ca trăire şi misiune, iar întâlnirea cu preoţi din diferite eparhii şi legarea de noi prietenii ne transformă în mărturisitori ai credinţei şi ai comuniunii în parohiile noastre. (Preot Mihai Lungu, Parohia Toşorog, Arhiepiscopia Iaşilor)

A fost o experienţă frumoasă, am asimilat cunoştinţe care îmi vor folosi în mod practic în parohie, atât în relaţia cu credincioşii, dar şi în cea cu părinţii colegi din protopopiat. A fost un schimb de experienţe şi o însuşire de cunoştinţe cu reflexie imediată în pastoraţie. Buna organizare a acestor cursuri, ambianţa plăcută creată de sentimentul de colegialitate şi prietenie rămân memorabile şi nădăjduiesc că vor fi dovadă a unei pietre de temelie a misiunii la care suntem chemaţi în demnitatea de păstori de suflete. (Preot Mihai Bălan, Parohia Drăgoieşti 2, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor)

Mă bucur că am putut participa la această sesiune de formare fiindcă au fost două săptămâni de real câştig prilejuit de întâlnirea cu profesorii de marcă ai Bisericii noastre. Este de apreciat efortul Arhiepiscopiei Iaşilor pentru organizarea într-un mod aparte a acestor cursuri întrucât ne-a oferit şi posibilitatea întâlnirii cu preoţi care slujesc în diferite contexte sociale şi comunitare ale eparhiilor moldave. S-a creat o bună socializare, o colaborare fructuoasă în urma căreia ne-am împărtăşit atât euharistic, cât şi cultural, simţind prezenţa Mântuitorului şi spectrul experienţei fiecăruia dintre noi. (Preot Cornel Paiu, Parohia Băluşeşti, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului)

Cursurile s-au dovedit un mare câştig pentru noi. Informaţiile adunate aici ne-au împrospătat memoria teologică şi ne-au oferit noi perspective în observarea şi tratarea situaţiilor pe care le întâlnim în parohii. Este o experienţă plăcută întreţinută de calitatea serviciilor oferite de către organizatori şi de Centrul social-cultural „Sfântul Ilie“ Miclăuşeni, de actualitatea temelor susţinute de părinţii profesori şi de interacţiunea dintre noi, participanţii la aceste cursuri. Ambientul duhovnicesc a fost pe măsura aşteptărilor prin participarea la Sfânta Liturghie şi la momentele de rugăciune zilnice. (Preot Claudiu Ştefan Burlacu, Parohia Davideşti, Episcopia Huşilor)

Cursurile pentru obţinerea definitivatului şi gradului II în preoţie, organizate de Sectorul educaţional al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei la Centrul social-cultural „Sfântul Ilie“ al Mănăstirii Miclăuşeni, reuneşte preoţi din cele 4 eparhii sufragane ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, având o durată de două săptămâni şi o structură specială, motivantă şi constructivă. Programul acestor cursuri este oferit de Centrul de formare şi inovare al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul“, în parteneriat cu Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi.

Comentarii Facebook


Știri recente