„Cum să-I cerem lui Dumnezeu să ne ierte greşelile noastre, dacă noi nu iertăm?“

Duminică, 16 august 2015, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a oficiat slujba de sfinţire a bisericii parohiale din localitatea Siliştea, informează „Ziarul Lumina”.

După slujba de târnosire, Sfânta Liturghie a fost săvârşită în altarul de vară al sfântului locaş, care are drept hram sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului.

Conform tradiţiei, ierarhul a fost întâmpinat la Siliştea cu pâine şi sare de către soborul de preoţi şi diaconi, precum şi de mulţi credincioşi îmbrăcaţi în costumele tradiţionale bucovinene. După slujba de târnosire a bisericii parohiale, Sfânta Liturghie a fost oficiată în altarul de vară al sfântului locaş, care are drept hram sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului. Răspunsurile liturgice au fost date de corul din Liteni, împreună cu toţi închinătorii.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Liturghiei, IPS Părinte Pimen a explicat Evanghelia zilei, subliniind datoria de a ne ierta unii pe alţii: „Suntem datori să ne iubim unii pe alţii; suntem datori să ne iertăm unii pe alţii. Noi greu iertăm, deşi, la rândul nostru, greşim foarte mult, nu numai faţă de aproapele, ci şi faţă de Dumnezeu. Cum să-I cerem lui Dumnezeu să ne ierte greşelile noastre, dacă noi nu iertăm?“.

Pentru munca depusă la restaurarea bisericii şi a complexului parohial, pr. paroh Dorel Prisacariu a fost hirotesit iconom stavrofor. La final, comitetul parohial a oferit 400 de pachete de hrană şi o agapă pentru închinătorii veniţi la Siliştea.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului“, situată în partea de nord a satului Siliştea, este un locaş de cult de peste 160 de ani. Piatra de temelie a fost aşezată în 1850, iar construcţia propriu-zisă este ctitorie a boierului Lupu Botez, al cărui mormânt se află în biserică. Este singurul locaş ortodox din localitate, fiind construit din piatră şi cărămidă. Pictura interioară a fost terminată în 2004. Fiind o construcţie veche, biserica a necesitat ample lucrări de reparaţii şi înlocuiri, precum şi refacerea aleilor principale şi a acoperişului. În incintă se mai afla casa de prăznuire, altarul de vară, o construcţie anexă, clopotniţa fiind încadrată în corpul bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente