Cum ne afectează obișnuința și mentalitatea păcătoasă. Episcopul Hușilor recomandă „schimbare radicală”

Reflectând asupra expresiei „Pocăiţi-vă, că s-a apropiat Împărăţia Cerurilor!” (Matei 3:2), Episcopul Ignatie al Hușilor a recomandat schimbarea radicală a mentalității păcătoase și a obișnuinței de a primi păcatul în viaţa noastră.

Ierarhul a slujit duminică în localitatea vasluiană Zăpodeni de Sus, unde a hirotonit preot pe diaconul Sebastian Mircea Chiroşcă, noul paroh al acestei comunităţi.

Pocăiţi-vă, că s-a apropiat Împărăţia Cerurilor!

După citirea textului evanghelic de la Sf. Liturghie, Episcopul Hușilor a explicat că pocăința  înseamnă mai mult decât lamentare sau regret: „Înseamnă să îţi schimbi radical mentalitatea!”.

„Dacă mintea, inima ta erau obişnuite să primească păcatul, pocăinţa ar trebui să ne înveţe să ne dezobişnuim în a primi păcatul în viaţa noastră”.

Ierarhul a atras atenția asupra faptului că renunțarea la mentalitatea păcătoasă nu este facilă:

„Cel mai greu lucru este să ne schimbăm mentalitatea păcătoasă, lucrurile de care suntem noi foarte siguri! Omul mândru foarte greu îşi schimbă o părere, o opinie, indiferent de argumente. Mentalitatea afectată de păcat nu te lasă să vezi drumul greşit, calea rătăcită pe care tu ai luat-o în viaţă”.

Cum ne afectează obișnuința și mentalitatea păcătoasă

Preasfinția Sa a spus că „justificările propriilor noastre greşeli scot în evidenţă faptul că avem o mentalitate afectată de păcat”.

„Dacă cineva ne atrage atenţia asupra unui lucru concret, greşit, pe care l-am făcut, noi imediat, la modul instinctiv, spontan, găsim o scuză, o justificare, despre care ştim că este o înşelare, o minciună, o iluzie, dar am vrea să îl convingem pe cel de lângă noi că nu am greşit, că nu suntem în starea de păcat”.

De aceea trăim viaţa aceasta atât de zbuciumată, de frământată, atât de dispersată şi suntem atât de nefericiţi!  Pentru că ne domină păcatul! Şi în relaţiile cu cei de lângă noi păcatul este cel care domneşte!”, a constatat Episcopul Ignatie.

Concluzia omiliei ierarhului a fost aceea că trebuie să ne schimbăm radical mentalitatea păcătoasă prin pocăință adevărată și prin urmarea lui Hristos.

„Hristos ne dă această şansă, să ne pocăim, să renunţăm la gândurile noastre păcătoase şi să punem în inima noastră gândul Lui”.

La finalul Sfintei Liturghii, chiriarhul a oferit noului paroh Sfânta Evanghelie şi cheile bisericii, ca semn al instalării sale în această parohie.

PS Ignatie la instalarea noului paroh în Zpodeni de Sus. ©Episcopia Hușilor.

Tot cu prilejul vizitei în comuna Zăpodeni, Episcopul Huşilor a evidenţiat activitatea îndelungată şi rodnică pe care a desfăşurat-o părintele pensionar Ionel Buimac de la Parohia Telejna, oferindu-i demnitatea de iconom stavrofor.

Mai multe detalii despre eveniment puteți afla pe site-ul oficial al Eparhiei.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Comentarii Facebook


Știri recente