Ctitorul Catedralei din Râmnicu Vâlcea a fost cinstit în sobor de arhierei

Mitropolitul  Irineu, împreună cu un sobor de ierarhi, a oficiat duminică Sfânta Liturghie la hramul Catedralei arhiepiscopale din Râmnicu Vâlcea: Aducerea în Oltenia a moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica.

Sărbătoarea a fost introdusă în calendarul Mitropoliei Olteniei, începând cu anul 2014, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Irineu.

Scopul aducerii moaștelor este de a rememora prezenţa în Oltenia pentru o săptămână a Sfântului Ierarh Calinic, Ocrotitorul Eparhiei Râmnicului.

Soborul slujitor a fost format din:

  • IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei,
  • IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului,
  • PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei,
  • PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei,
  • PS Visarion, Episcopul Tulcii.

Evenimentul a adunat fiii duhovnicești ai Arhiepiscopiei Râmnicului, reprezentanți ai autorităților locale și centrale, ai instituțiilor de cultură, de învățământ și administrative, dar și numeroase persoane din cler.

Cuvântul  IPS Irineu

În cuvântul adresat credincioșilor, Mitropolitul Irineu a arătat că „Duminica femeilor mironosițe, purtătoare de mir, aduce mare bucurie în viața noastră, întrucât Sfânta Evanghelie ne reamintește momentele care s-au derulat după Învierea Mântuitorului Hristos”.

Vorbind despre însemnătatea praznicului Învierii, ierarhul a evidențiat centralitatea acesteia în creștinism: „Învierea Mântuitorului Hristos este punctul culminant, piatra fundamentală a credinței noastre, a existenței noastre și a vieții noastre”.

„Toate acestea confirmă adevărul că Mântuitorul Hristos a înviat și, în același timp, ne încredințează până la sfârșitul veacurilor, pe fiecare în parte, că Domnul este Cel înviat din morți și că EL ne-a deschis calea către Împărăția cerurilor”, a mai spus Înaltpreasfinţia Sa.

Ierarhul a vorbit apoi despre hramul Catedralei arhiepiscopale, evidențiind că „ziua aceasta în care îl sărbătorim pe Sfântul Ierarh Calinic, Episcopul Râmnicului Noului Severin, este o bucurie negrăită pe care dorim să o actualizăm permanent în a treia duminică după Înviere”.

Cuvântul IPS Varsanufie

Arhiepiscopul Varsanufie a reamintit și a mulțumit pentru că „în urmă cu șase ani, prin grija și osârdia Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit, moaștele Sfântului Ierarh Calinic s-au întors acasă”.

Ierarhul a mai spus că anul acesta se împlinesc 150 de ani de la trecerea sfântului la cele veșnice.

La final, IPS Varsanufie a mulțumit ierarhilor prezenți, autorităților locale, preoților, viețuitorilor mănăstirilor și credincioșilor care au venit să se împărtășească de bucuria Învierii și rugăciunile Sfântului Ierarh Calinic.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

 

Comentarii Facebook


Știri recente