Credința roditoare este credința mântuitoare

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în cuvântul de învățătură rostit pe 13 octombrie 2013 la Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” al Reședinței Patriarhale din București, a explicat semnificațiile Pericopei Evanghelice a Duminicii a XXI-a după Rusalii în care este relatată „Pilda Semănătorului”.

Mântuitorul Hristos prezintă patru situații în care se află sămânța semănată și le compară cu patru feluri de credință: „Credința furată de demoni, credința uscată din cauza încercărilor și necazurilor vieții, credința înăbușită sau sufocată din cauza grijilor, bogățiilor și plăcerilor vieții și credința îmbelșugată. Aceasta este credința care a rodit în sufletul oamenilor întrucât a căzut pe pământul cel bun și anume, a ajuns cuvântul lui Dumnezeu în inima curată și bună. Aici vedem că Hristos Domnul ne îndeamnă să ascultăm cuvântul lui Dumnezeu nu pentru a acumula cunoștințe, ci pentru a-l face roditor, pentru a spori relația de iubire față de El și față semeni întrucât cuvântul lui Dumnezeu devine lumina vieții omului. Sămânța este cuvântul lui Dumnezeu care se seamănă în lume pentru rodirea credinței, iar credința roditoare este credința mântuitoare pentru că ne unește cu Dumnezeu, izvorul vieții veșnice”, a explicat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

De asemenea, Preafericirea Sa a explicat că „A patra sămânță a răsărit, a adus rod îmbelșugat, iar oamenii prezentați simbolic de această a patra sămânță care a adus rod sunt cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și cuvântul lui Dumnezeu rodește în ei pentru că au inimă curată și bună. Inima curată și bună este brazda roditoare a sufletului. Ce înseamnă inimă curată și bună ? Inima curată înseamnă inima lipsită de răutate și viclenie, inima sinceră și smerită. De aceea, în rugăciunile din Sfânta Scriptură, ca de pildă Psalmul 50 și în rugăciunile Bisericii, se cere foarte adesea curățirea inimii. Deci, inima curățită prin pocăință și prin fapte bune, inima în care se reflectă sfințenia lui Dumnezeu este inima roditoare în care credința devine îmbelșugată. Ea devine relație vie, statornică cu Dumnezeu și devine izvor de iubire milostivă față de semeni”.

Biserica Ortodoxă se va afla Duminica viitoare în Duminica a XXIII-a după Rusalii.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente