Credincioșii parohiei brăilene „Sfântul Antonie cel Mare” și-au cinstit ocrotitorul

Manifestările pastoral misionare dedicate hramului Parohiei Sfântului Antonie cel Mare din Brăila au debutat sâmbătă, 16 ianuarie 2016, cu oficierea slujbei Vecerniei şi a Litiei de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de preoţii din cadrul cercului misionar, informează pr. Gabriel Molocea, Consilier misionar şi mass-media al Eparhiei.

La slujbă au participat numeroşi credincioşi din parohie, dar şi profesori, oameni de cultură și elevi.

După momentul liturgic din biserică, Chiriarhul Dunării de Jos a inaugurat Centrul Social-Educațional al parohiei, săvârșind slujba de sfințire.

Cu acest prilej, Centrul a primit ca ocrotitori spirituali pe Sfântul Ierarh Mucenic Antim Ivireanul și pe Sfinții Martiri Brâncoveni.

”Lângă biserica ocrotită de Sfântul Antonie cel Mare, a arătat Înaltpreasfinția Sa, o biserică tânără într-o parohie tânără, vedem astăzi finalizată o mare și importantă lucrare: acest Centru social care are două brațe, unul educațional, motiv pentru care a primit hramul Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, cel ce a împletit rugăciunea cu arta, cu tipăritul cărților – din care se naște învățătura cea bună și folositoare – dar și cu grija deosebită pentru ajutorarea săracilor și a copiilor. Cel de-al doilea braț este dedicat operei filantropice dedicată sprijinirii săracilor, a celor triști și singuri, de aceea a și primit ocrotirea Sfinților Martiri Brâncoveni. Suntem încredințați că prin osteneala preoților de aici, a profesorilor și inimoșilor voluntari, acest centru va lumina mințile și va însenina sufletele multor copii!”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

În continuare, un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale Sfântul Apostol Andrei din Brăila a prezentat un frumos moment artistic de muzică și poezie dedicat poetului național, Mihai Eminescu.

La final, toți copiii au primit cărți ziditoare de suflet, iconițe, revista eparhială ”Călăuza Ortodoxă” și au fost invitați la tradiționala agapă frățească.

***

Proiectul Centrului Social-Educațional inaugurat astăzi a luat naștere în anul 2008, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian, prin osârdia și strădania pc pr. paroh Cristian Gagu și prin implicarea membrilor organismelor parohiale și a numeroși voluntari.

În prezent, Centrul desfășoară un program educațional de tip ”after scool” pentru un număr de 18 copii, intitulat ”Educație și viață spirituală”. În cadrul acestuia, cei 18 elevi beneficiază de meditații gratuite la principalele materii studiate în învățământul gimnazial, oferite de profesori voluntari și chiar de 20 de elevi cu rezultate deosebite la învățătură, fii ai parohiei.

De asemenea, elevii asistați primesc zilnic masa de prânz.

Cealaltă componentă socială pe care o desfășoară parohia ”Sf. Antonie cel Mare” se adresează unui număr de 110 persoane marginalizate social, cu venituri reduse sau fără posibilități de întreținere proprie. Acestora, în fiecare sâmbătă și la marile sărbători li se oferă câte o masă caldă.

Programul social se extinde și către alte persoane aflate în evidențele speciale ale parohiei, numeroși voluntari efectuând vizite la domiciliile acestora pentru a veni în întâmpinarea tuturor dificultăților de ordin material și spiritual pe care acestea le întâmpină.

Comentarii Facebook


Știri recente