Seminarul Teologic din Buzău a câștigat concursul național dedicat muzicii psaltice

Universitatea Națională de Muzică din București a găzduit sâmbătă, 1 aprilie 2017, etapa națională a Concursului de muzică psaltică pentru Seminarii şi Licee Teologice Ortodoxe.

În cadrul finalei au evoluat grupurile psaltice ale seminariilor din: București, Buzău, Craiova, Iași și Prislop, informează Radio Trinitas.

Potrivit protopsaltului grec Achilleas Chaldaiakis, evenimentul muzical are șanse să devină un reper. De asemenea, președintele juriului a evidențiat importanța muzicii bizantine.

Nădăjduiesc că acest concurs va deveni o instituție în sine, un fundament, și se va repeta în fiecare an. Muzica bizantină merită orice sprijin din partea noastră, nu doar pentru faptul că ea constituie expresia muzicală a trăirii și rugăciunii credincioșilor în biserică, ci și pentru faptul că ea este o moștenire complexă, a spus Achilleas Chaldaiakis.

În urma deliberărilor juriului, premiul întâi a fost obţinut de Grupul psaltic al Seminarului Teologic Ortodox Buzău.

Ediția de anul acesta a concursului a fost in memoriam părintelui arhidiacon Sebastian Barbu Bucur. Acesta a înfiinţat secţia de muzică bizantină din cadrul Conservatorului din Bucureşti.

La final, toţi concurenţii, împreună cu membrii juriului, au interpretat cântări din perioada Triodului ale părintelui arhidiacon.

Foto: Arhivă

Comentarii Facebook

Comentarii recente
  1. Ar trebui sa se organizeze lecții de psaltica in fiecare parohie și la Trinitas tv și pe canalul YouTube Trinitas TV sa fie uploadata fiecare lecție. Nu îmi dau seama de ce nu s-a făcut asta până acum.Sunt tot felul de emisiuni de umplere a timpului degeaba cu banalități iar acest tezaur al Bisericii zace continuu marginalizat. Aceasta e muzica bisericeasca originală și autentică nu improvizațiile așa zis corale care au înlocuit psaltichie veche la fel cum intr-o gradina neîngrijită buruienile otrăvitoare sufoca florile mirositoare.

Lasă un răspuns


Știri recente