Constantin Brâncuşi a fost comemorat la Craiova şi Târgu Jiu

O largă paletă de manifestări comemorative a fost organizată joi, 19 februarie, în Arhiepiscopia Craiovei, pentru a marca împlinirea a 139 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi.

La Craiova, manifestările au debutat la ora 10.00 cu o slujbă de Parastas care a fost săvârşită la Paraclisul mitropolitan „Madona Dudu”, biserica unde Brâncuşi a fost cântăreţ la strană în perioada în care a urmat cursurile Şcolii de Arte şi Meserii (1894 – 1898) şi care i-a oferit ulterior şi o bursă pentru a-şi continua studiile, după cum informează Diacon Gheorghe Cioiu.

La finalul slujbei religioase, părintele prof. univ dr. Ştefan Resceanu a vorbit despre viaţa, opera, personalitatea şi mai ales despre spiritul creştin ortodox care a însoţit fiecare lucrare şi fiecare acţiune a marelui sculptor, cel care nu a renunţat nicio clipă la moştenirea spirituală pe care a primit-o în vatra satului românesc, la biserica pe care a purtat-o neîncetat în inimă, dovadă că atelierul său din Impasse Ronsin îl compara cu un „metoc al Mânăstirii Tismana”, iar pe patul de moarte avea să mărturisească: „Mor cu inima întristată pentru că nu mă pot întoarce în ţara mea”.

După slujba religioasă a urmat vernisajul unei expoziţii de fotografie în sala „Acad. Dinu C. Giurescu” a Bibliotecii „Alexandru şi Aristia Aman”, intitulată „Lumea spiritualităţii tradiţionale a lui Constantin Brâncuşi”. Aceeaşi instituţie a găzduit şi expoziţia de carte „Constantin Brâncuşi – 139 de ani de la naştere”, cu cele mai reprezentative lucrări despre viaţa şi opera sculptorului. Au fost invitaţi să ia cuvântul scriitorul Dan Lupescu, lector dr. Emilian Popescu şi preot lector dr. Ion Resceanu, cel care a prezentat expoziţia. „Constantin Brâncuşi a plecat până la urmă de la biserică şi a ajuns ceea ce este astăzi, fiind comemorat şi aniversat în întreaga lume. Biserica este cea care i-a sprijinit cariera în perioada de început când avea nevoie de un imbold să meargă mai departe”, a spus Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” în cuvântul de deschidere. Alături de Arhiepiscopia Craiovei şi instituţia gazdă, la realizarea manifestării au mai fost parteneri Secţia de Artă Sacră a Facultăţii de Teologie şi Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi Români, filiala Craiova.

La Târgu Jiu, manifestările au debutat la Biserica Sfinţii Apostoli printr-o slujbă de pomenire săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. „Constantin Brâncuşi este prezent aici, în Gorj, cu sufletul său, iar la Paris cu trupul său, este prezent aici la noi prin ceea ce el a lăsat moştenire nouă românilor, pentru că fără de aceste valori, fără de memorie, un popor şi un neam nu există, iar dacă noi nu aducem în plin plan aceste personalităţi ale vieţii noastre vom ajunge din ce în ce mai săraci”, a spus ÎPS Irineu. Activităţile comemorative au continuat la Târgu Jiu prin întrunirile festive organizate la Palatul Prefecturii şi la Protoieria Craiova Nord.

Comentarii Facebook


Știri recente