Consiliul şi Adunarea eparhială în Arhiepiscopia Târgoviştei

Sub președinţia Înaltpreasfintitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, s-au desfășurat joi, 04 februarie 2016, lucrările anuale ale Consiliului Eparhial, după care, în Aula Sf. Voievod Neagoe Basarab, a avut loc întrunirea anuală a Adunării eparhiale care a analizat întreaga activitate a Arhiepiscopiei Târgoviştei pe anul 2015, din punct de vedere administrativ-bisericesc, economico-financiar, cultural-educațional și social-filantropic, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

Evenimentul bisericesc local a fost precedat de slujba deTe-Deum,oficiată în Paraclisul mitropolitan Kretzulescu, cu participarea membrilor Consiliului şi ai Adunării Eparhiale, dar şi a unor invitaţi, precum şi membri de onoare ai celor două organisme eparhiale amintite mai sus, părinţii protopopi, profesori de la şcolile de teologie, precum şi stareţi şi stareţe de la aşezămintele monahale din Eparhie.

Şedinţa în plen a Adunării Eparhiale anuale a fost deschisă de către Înaltpreasfinţia Sa care a prezentat trăsăturile dominante ale activităţii bisericeşti din Eparhie, cele mai noi provocări pastoral-misionare ale cadrului socio-cultural contemporan, precum şi cele mai de seamă realizări din anul 2015 şi obiectivele majore ale anului 2016.

Din rapoartele de activitate prezentate, pot fi amintite câteva din elementele definitorii ale misiunii pastorale din Arhiepiscopia Târgoviștei. Astfel,evenimentul eparhial al anului 2015, din punct de vedere spiritual și cultural, a fost constituit de sărbătorirea Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, în zilele de 10 și 11 august 2015. Din perspectivă educațională, evenimentul central a fost constituit de organizarea, la Târgoviște, în luna aprilie, a Olimpiadei Naţionale de Religie pentru seminariile şi liceele teologice.

În Eparhie, s-au desfășurat proiecte social-filantropice în valoare de aproximativ 1.000.000 lei, beneficiind de sprijin financiar 1.831 persoane. Centrul eparhial a oferit 16 burse pentru elevi și studenți merituoși din Eparhie, în valoare de 48.000 lei, iar copiilor din cadrul Apartamentului Social Protejat Sf. Ier. Nicolaedin cadrul Centrul Social Creștin al Eparhiei, le-au fost acordate tabere la munte și la mare. Au fost ajutați, în regim de urgență, numeroși credincioși cu nevoi medicale sau probleme materiale deosebite,în valoare de 35.000 lei. Unor preoți cu posibilități materiale reduse, preoți pensionari, preotese văduve sau preoți tineri, recent hirotoniți, le-au fost acordate ajutoare în valoare de 30.900 lei. Au fost sprijinite, în derularea unor proiecte social-filantropice și misionar-culturale, 40 de parohii cu posibilități materiale reduse, cu suma de 30.000 lei. Toate centrele sociale din județ au fost sprijinite cu produse alimentare, materiale igenico-sanitare, ori articole de menaj, îmbrăcăminte și altele, în valoare de 20.000 lei, prin contribuția unor parohii din vecinătatea lor. S-au derulat, cu succes, numeroase alte proiecte filantropice, dintre care amintim de campania de donare de sânge intitulată Donează sânge-salvează o viață, ce a avut loc în 6 centre de transfuzie din judeţ, donaţia ajungând la 70 kilograme de sânge.

La finalul şedinţei Adunării Eparhiale, au avut loc dezbateri cu privire la cele prezentate, s-au făcut propuneri cu privire la optimizarea activităţii eparhiale şi au fost aprobate rapoartele comisiillor şi obiectivele specifice pentru anul 2016

Comentarii Facebook


Știri recente