Congresul Internațional de Teologie dedicat iconografiei ortodoxe, la final

Congresul Internațional de Teologie intitulat Criterii de recunoaștere și evaluare a picturii bizantine a ajuns la final. Ultima sesiune, a patra, a avut loc în data de 23 mai 2017 la Palatul Patriarhiei. Sesiunea de comunicare a fost moderată de pictorul Alexandru Nicolau.

Ca și în ziua precedentă, invitați din țară și din străinătate au susținut referate și au purtat discuții pe marginea temei stabilite. În urma dezbaterilor, aceștia au conturat o viziune aprofundată asupra relevanței pe care o are iconografia ortodoxă în viața Bisericii și a societății contemporane, informează Trinitas TV.

Prima prelegere s-a intitulat Identitatea Celui Vechi de Zile și implicațiile ei pentru iconografia ortodoxă și a fost susținută de părintele profesor Stephane Bigham de la Facultatea de Teologie, Etică și Filosofie a Universității din Sherbrooke, Canada.

Am vorbit astăzi despre Cel Vechi de Zile din prorocia Prorocului Daniel. Din punctul meu de vedere, Cel Vechi de Zile este de fapt imaginea lui Hristos cel eshatologic, a precizat părintele Stephane Bigham.

În continuarea prezentărilor, pictorul bisericesc Dimitri Hatziapostolou din Atena a prezentat în comunicarea sa modurile prin care icoanele aduc Împărăția lui Hristos în prezent.

În cadrul aceleiași sesiuni, părintele asistent Roger Coresciuc, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, a susținut prelegrea Evoluția erminiilor de pictură bizantină.

La cea de-a patra sesiune au mai prezentat referate alți 4 invitați. La final, au fost trasate concluziile congresului.

Potrivit părintelui Ștefan Buchiu, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, lucrările congresului au prilejuit dezbateri interesante.Teologia icoanei și cinstirea sfintelor icoane are la bază hotărârile Sinodului al 7-lea Ecumenic și ale Sinodului din 843. În cadrul sesiunilor de comunicare s-a reiterat contribuția Sfinților Părinți de la Sinod care au întemeiat teologia icoanei atât pe faptul întrupării, cât și pe distincția dintre simbol și icoană.

Congresul Internaţional de Teologie a fost organizat de Patriarhia Română prin Sectorul Teologic – Educațional, Sectorul Cultură și Patrimoniu și Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente