Conferinţele preoţeşti din protopopiatele Reghin, Târgu-Mureş, Sighişoara şi Târnăveni

Luni, 25 mai, marţi, 26 mai, şi miercuri, 27 mai, Înaltpreasfinţitul Irineu s-a aflat în mijlocul preoţilor din protopopiatele Reghin, Târgu-Mureş, Sighişoara şi Târnăveni, unde a prezidat conferinţele preoţeşti de primăvară. La acestea au participat toţi preoţii din parohiile aferente acestor patru protopopiate, alături de reprezentanţi ai aşezămintelor monahale (stareţi, stareţe şi duhovnici). Conferinţele preoţeşti din primăvara acestui au ca temă principală „Parohia şi mănăstirea şi chemarea lor la apostolat misionar şi la dinamizarea vieţii creştine”.

Legat de ciclul de conferinţe preoţeşti din protopopiatele judeţului Mureş, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a spus: „În aceste zile, în protopopiatele din judeţul Mureş are loc conferinţa preoţească de primăvară. Tema acesteia este misiunea parohiei şi a mănăstirii azi, în mijlocul poporului lui Dumnezeu. Aici, se celebrează Sfintele Taine care sunt adevărate antene ce captează undele dumnezeieşti în folosul oamenilor. În parohii şi în mănăstiri, se celebrează liturghia fratelui, în sensul că cei săraci, cei bolnavi şi cei oropsiţi primesc asistenţă socială. Tot aici, se vesteşte adevărul Evangheliei şi frumuseţea virtuţii, care pot răscumpăra omenirea contemporană atât de infectată de microbii păcatelor şi ai răutăţilor de tot felul.

Protopopiatul Reghin

Lucrările conferinţei preoţeşti de la Reghin au debutat luni, 25 mai, la ora 10.00, în biserica „Înălţarea Domnului”, cu o slujbă de Te-Deum. După aceea, în sala de şedinţe a Protopopiatului Reghin, au susţinut referate preotul Alin Şut, din Parohia Şerbeni, vorbind despre misiunea Bisericii în general şi a parohiei în special, misiune care „începe de la Hristos şi continuă până la sfârşitul veacului, până la zidirea trupului mistic al lui Hristos, Biserica”; preotul Vasile Rotaru, de la parohia Vătava, a vorbit despre misiunea mănăstirii azi: „Mănăstirea este locul unde Dumnezeu are o academie pământească în care ne învaţă iubirea”; iar preotul Iustin Iacob, parohul de la Voivodeni Gliga, a subliniat necesitatea existenţei unei legături strânse între bisericile de parohie şi mănăstiri: „Pentru stimularea sentimentului religios şi pentru apărarea valorilor creştine şi etnice, este nevoie de o strânsă colaborare între parohie şi mănăstire”.

Protopopiatul Târgu-Mureş

Conferinţa preoţească din protopopiatul Târgu-Mureş – 26 mai a.c. – a fost susţinută de către Pr. Paul Teodorescu, parohul de la Ulieş, care a vorbit despre Mântuitorul nostru Iisus Hristos ca Model sublim şi Sacrament al slujirii jertfelnice în comunitatea eclezială şi în lume, abordând apoi subtema „Parohia, mediul de cunoaştere şi transmitere a credinţei: predicarea, catehizarea şi educaţia religioasă” şi încheind cu o parte practică, în care a tratat rolul misionar al parohiei, loc al iubirii lui Hristos împărtăşită oamenilor prin activitate socială şi filantropică. Al doilea vorbitor a fost Părintele Protos. Teodul Libeg, stareţul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de la Sâmărtinul de Câmpie. Sfinţia Sa a tratat subtema referitoare la misiunea mănăstirii în zilele noastre, vorbind despre aşezământul monahal ca un centru de întărire duhovnicească a omului şi de îmbogăţire în Dumnezeu, ca oază de iubire activă şi mesajul ei către lume prin servire şi proexistenţă. De asemenea, a vorbit şi despre angajamentul comun al parohiei şi mănăstirii pentru stimularea sentimentului religios, pentru apărarea valorilor creştine şi etnice şi despre cooperarea misionară între parohie şi mănăstire în găsirea răspunsurilor adecvate la criza morală a societăţii contemporane.

Protopopiatele Sighişoara şi Târnăveni

Conferinţa de primăvară din Protopopiatele Sighişoara şi Târnăveni de astăzi, 27 mai, a reunit toţi preoţii, stareţii şi duhovnicii mănăstirilor de pe raza celor două protopopiate. Din Protopopiatul Sighişoara, Părintele Antonel Crăciun, de la parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” – Sighişoara VI, a vorbit despre rolul misionar al parohiei şi despre implicarea totală pe care preotul paroh are datoria să o realizeze, având ca prim exemplu pe Mântuitorul Hristos – Modelul sublim al slujirii jertfelnice. Al doilea vorbitor – Părintele Ioan Zamora de la Coroiu Mic – a subliniat importanţa misiunii realizată de către aşezămintele călugăreşti, aceste oaze de sfinţenie şi faruri luminoase pentru lume. Din cadrul Protopopiatul Târnăveni, au susţinut conferinţe preoţii Mihai Pădureanu, de la parohia Abuş, şi Eugen Gligor din parohia Târnăveni II.

„Conferinţele preoţeşti sunt un bun prilej pentru preoţii eparhiei noastre de a pune în discuţie probleme de ordin administrativ, economic, cultural sau social, cu care se confruntă în parohiile pe care le păstoresc. Experienţa acumulată în cadrul acestora aduce un surplus de informaţii şi lucruri noi, pe care preoţii parohi le pun în faţa episcopului, a protopopului, dar şi a celorlalţi colegi, în vederea îmbunătăţirii misiunii pe care o fac în toate direcţiile slujirii lor”, a precizat Arhid. Liviu Stanciu, Secretar eparhial – Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei.

Comentarii Facebook


Știri recente