Conferința semestrială de primăvară a preoților din județul Buzău

La Catedrala arhiepiscopală Înălțarea Domnului din Buzău, s-a desfășurat marți, 31 mai 2016, conferința semestrială de primăvară a preoților din protoieriile Buzău I, Buzău II, Pătârlagele și Râmnicu Sărat, a precizat Dragoş Olteanu.

Întrunirea a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, și a avut ca temă Rolul preotului în educația religioasă a tineretului creștin ortodox.

În cuvântul rostit la începutul conferinței, ierarhul a arătat necesitatea implicării active a preotului în educația tinerilor de astăzi, cu scopul de a-i pregăti să facă față noilor provocări ale lumii contemporane.

„Vedem că munca pe care o depun atât preoții, cât și profesorii de Religie la școală este contracarată, de multe ori, de alți factori ostili Bisericii, așa încât ceea ce ți se pare că ai reușit să împlinești se irosește, trăind un sentiment al neputinței. De aceea, ne întrebăm: Oare, mai are vreun rost prezența orei de Religie în școală? Oare, este suficient ceea ce fac profesorii de Religie în școlile de stat și preoții în parohiile lor? Sunt întrebări retorice la care fiecare este chemat să răspundă, cu sinceritate și responsabilitate. Tocmai din acest motiv, s-a considerat oportun ca, astăzi, să fie abordată o astfel de temă, însă nu doar sub aspect teoretic, cu trimitere la ceea ce au spus unii sau alții, ci, mai ales practic, pentru a-i determina pe preoți să conștientizeze ce trebuie să facă pentru tinerii din parohiile lor, pe care i-au botezat cândva, însă, la un moment dat, s-au îndepărtat de Casa lui Dumnezeu și de slujitorii acesteia. Dacă nu reușește să-i țină aproape de locașul de cult, cum este de dorit, măcar să-i determine a păstra în inimă și în cuget învățăturile cele bune și sănătoase pe care le-au primit în școală și în biserică. Se cuvine să conștientizăm faptul că viitorul clerului în societatea românească depinde de modul în care acesta își îndeplinește îndatoririle pastoral-misionare și educaționale în interiorul parohiei, la nivelul comunității pe care o păstorește“, a afirmat Înaltpreasfinția Sa.

Părintele Mihail Cucu de la Parohia Lunca Rătești, Protoieria Pătârlagele, a susținut un referat cu tema propusă spre dezbatere, după care au avut loc intervenții din partea altor preoți prezenți la întâlnire și s-au discutat diferite probleme de ordin administrativ-bisericesc.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a prezentat cartea Stilistica predicii, avându-l ca autor pe părintele Marius Daniel Ciobotă, profesor de omiletică şi catehetică la Seminarul Teologic Ortodox Chesarie Episcopul din Buzău și preot paroh la Parohia Adormirea Maicii Domnului-Broșteni din municipiu.

Comentarii Facebook


Știri recente