Conferinţa “Sărbătoarea Sfântului Andrei în satul tradiţional românesc”, la Galaţi

Manifestările cultural-educaţionale dedicate sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei în Arhiepiscopia Dunării de Jos au continuat în seara zilei de 24 noiembrie 2015 prin organizarea conferinţei intitulată Sărbătoarea Sfântului Andrei în satul tradiţional românesc, după cum ne-a precizat Pr. Gabriel Molocea, consilier misionar şi mass-media al Eparhiei.

Evenimentul, organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos în cooperare cu Centrul de Studii Interdisciplinare Sf. Ioan Damaschin şi filiala Galaţi a Societăţii Naţionale a Femeilor Ortodoxe din România, a fost găduit de Sala Episcop Melchisedec Ştefănescu a Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi.

Prelegerea a fost susţinută de dr. Angela Paveliuc Olariu, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi a unui auditoriu format din oameni de cultură, directori ai unor instituţii muzeale din Galaţi, studenţi teologi şi elevi seminarişti.

În cadrul conferinţei, dr. Angela Paveliuc Olariu a prezentat o abordare etnografică a tradiţiilor şi obiceiurilor populare legate de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la români, atrăgând totodată atenţia că este posibil ca tradiţiile noastre populare să se piardă dacă dispar oamenii care să le trăiască şi să le transmită mai departe.

Cu acest prilej, a fost lansat şi volumul Mihail Sadoveanu, vocaţie de etnograf, o excepţională monografie etnofolclorică a satului românesc cu privire la diferitele aspecte ale vieţii materiale şi spirituale ale ţăranului de altădată.

“Am trăit o seară minunată la Galaţi în care am încercat, pe cât posibil, să mă apropii de sufletele celor de aici, folosindu-mă de talentul minunatului nostru scriitor, Mihail Sadoveanu, pe care l-am evocat ca pe un adevărat etnograf.

De asemenea, în lumina sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, am încercat să creionez principalele tradiţii care ne reprezintă pe noi ca români şi care ne trimit la satul românesc de altădată, încărcat de frumuseţe, de autenticitate şi valoare, pe care un etnograf cu vechime le cunoaşte, le studiază şi le pune în valoare în cărţile pe care le publică!”, a mărturisit dr. Angela Paveliuc Olariu.

Cuvenita sesiune de autografe a încheiat conferinţa din această seară dedicată Sfântului Apostol Andrei.

Dr. Angela Paveliuc Olariu este în prezent coordonatoare a Departamentului de Promovare a Valorilor şi Tradiţiilor Naţionale, din cadrul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…