Conferința preoţilor din Protopopiatul Iași 3 a fost dedicată pastorației tinerilor

La Centrul de conferințe „Providența” din Iași a avut loc luni, 4 iulie 2016, conferință preoțească semestrială cu preoții din Protopopiatul Iași III. Întâlnirea a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, informează site-ul doxologia.ro.

Programul a început cu Sfânta Liturghie, unde s-au înălțat rugăciuni către Dumnezeu pentru a binecuvânta lucrările pastorale ale preoților, dar și rugăciuni de mulțumire pentru tot ajutorul acordat până în momentul de față. După Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a vorbit în deschiderea conferinței despre necesitatea implicării preoților în lucrarea pastorală cu tinerii, dar și despre frumusețea acestei lucrări. De asemenea, în cuvântul de introducere, părintele protosinghel Nicodim Petre – consilier al Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, a arătat că avem nevoie de o viziune și de o strategie de lucru cu tinerii. Viziunea Sectorului de Misiune este formarea unei generații de tineri, mădulare vii în Trupul lui Hristos.

Părintele Nicodim a vorbit nu doar despre o lucrare cu tinerii, ci mai ales prin tineri, prin implicarea tinerilor în viața Bisericii. Implicând tinerii în activitatea parohiei, aceștia vor învăța mult mai mult decât atunci când doar asistă la ce face preotul pentru ei. Apoi implicându-i, ei vor deveni misionari pentru ceilalți tineri din parohie. Părintele a construit o imagine în care a asemănat Biserica cu o corabie pe care, printre alte categorii de vârstă sunt și tinerii: Tinerii nu sunt doar niște pasageri inactivi care fac un voiaj de plăcere, ci ei sunt mădulare vii în Trupul lui Hristos. Este nevoie ca tinerii să fie implicați în viața și bunul mers al corabiei, este nevoie să fie învățați să vâslească, să știe să înalțe velele pentru ca Duhul Sfânt, să bată în acestea și să facă posibilă înaintarea, este nevoie să învețe să lege parâmele. Tinerii au primit daruri de la Dumnezeu și trebuie ajutați și învățați să dăruiască.

S-a vorbit și despre faptul că prezența tinerilor este din ce în ce mai scăzută în parohiile de la sat, și despre faptul că motivația preotului de a se angaja într-o lucrare cu tinerii scade mult în aceste condiții. Părintele a adus în atenție pilda Fiului risipitor – datorită faptului că tatăl său l-a iubit și l-a făcut să se simtă persoană și l-a făcut să se simtă acasă, fiul risipitor, la momentul potrivit, a avut de ce să-și aducă aminte și a avut unde să se întoarcă.

Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan a îndemnat și încurajat preoții participanți să continue lucrarea începută și să adauge la ceea ce fac deja una din următoarele activități: ecologizare în comunitate împreună cu tinerii din parohie, îngrijirea monumentului eroilor dacă există în parohie sau îngrijirea cimitirului prin participarea tinerilor. De asemenea, preoții au fost invitați să se îmbogățească prin lectura unei cărți din care să înțelegem mai bine cine este tânărul și cum trebuie abordat pentru a fi apropiat de Dumnezeu. La finalul acestei conferințe, un grup de copii de la parohiile Doroșcani, Popești și Hărpășești, dirijat de părintele Mihalache Bogdan, au susținut un moment artistic, evidențiind într-un mod plăcut potențialul tinerilor de azi.

Protopopiatele Iași 1 și Piatra Neamț la conferințele preoțești de la Durău – Basilica.ro – Agenția de presă a Patriarhiei Române

Comentarii Facebook


Știri recente