Conferință preoțească pe tema educației religioase a tineretului, în Protopopiatul Sebiș

În Biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Prunișor, s-a desfășurat joi, 30 mai 2016, conferința preoțească de primăvară din Protopopiatul Sebiş.

În deschiderea întrunirii, a fost săvârșită slujba de Te Deum de către Părintele Cătălin Rus de la Parohia Sebiş II, Părintele Dorel Ancuța de la Parohia Susani și Părintele Ștefan Groza de la Parohia Tălagiu, a precizat Preot Valentin Herbei.

În continuare, Părintele Protos. Iustin Popovici, consilier cultural și delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, a prezidat întrunirea și a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfinției Sale. Părintele Consilier Iustin Popovici a arătat că prin prezența la conferință a părintelui decan Facultatea de Teologie din Arad își arată deschiderea și sprijinul pentru o colaborare fructuoasă, cu parohiile arădene, în vederea apropierii tineretului de biserică și statornicia în credință, printr-o educație religioasă adecvată.

În conformitate cu tematica anului omagial 2016 – „Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox” precum și a graficului de desfășurare, Părintele Dorel Ancuța de la Parohia Susani a susținut referatul principal. Părintele referent a vorbit despre importanța formării spirituale a tinerilor, despre rolul familiei, Bisericii şi Școlii în orientarea tinerilor spre însuşirea valorilor perene, în contextul crizei de ideal şi orientare spirituală a societăţii.

Coreferentul pr. Cătălin Rus-Mercea de la Parohia Sebiș II, a vorbit despre preocupările actuale ale tinerilor, care așa după cum se manifestă ele astăzi, constituie pentru tineri prilejuri de descoperire a unor modele și valori  diferite, de cele mai multe ori contradictorii învățăturii creștine. De asemenea, părintele a subliniat lipsa cântăreților bisericești, iar existența școlilor de cântăreți bisericești ar contribui la apropierea tinerilor de biserică și muzica religioasă.

Coreferentul pr. Ștefan Groza de la Parohia Tălagiu, a subliniat că educația religioasă trebuie oferită încă din primii ani de viață, sub directa purtare de grijă a familiei, iar Biserica și Școala vin să completeze lucrarea de desăvârșire a tânărului printr-o împreună colaborare a celor trei instituții.

În cele ce au urmat, Părintele Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie din Arad a subliniat că Biserica Ortodoxă are o doctrină echilibrată, plină de viață, care izvorăște din crucea și Învierea lui Hristos. Cultura de astăzi, cu un caracter ambivalent, reprezintă o provocare pentru misiunea Bisericii, care trebuie să fie plină de responsabilitate și să strângă tinerii în jurul ei. Biserica și slujitorii ei au datoria de a se redescoperi pe ei și slujirea lor, după modelul Sfinților Apostoli, spre a transmite învățătura dreaptă de credință într-un mod dinamic adaptat provocărilor contemporane, care să-i apropie pe tineri și familiile lor de Biserică, nu să-i îndepărteze.

La rândul său, Părintele Iustin Popovici a îndemnat preoții prezenți la responsabilizare, implicare și slujire dinamică în parohie, cercurile misionare precum și diversele activități derulate în parteneriat cu dascălii de religie pentru tineri, constituind două oportunități de revigorare și dinamizare a vieții parohiale.

În încheiere, Părintele Dorel Moț, de la Parohia Gurahonț, a subliniat importanța catehizării tinerilor și a implicării periodice a Bisericii în viața tinerilor, prin diverse parteneriate cu școala și a recomandat activități prin care tinerii și familiilor lor să descopere dragostea de Hristos și Biserică.

Comentarii Facebook


Știri recente