Conferinţă pastoral în Protoieria Craiova Nord. Au participat peste 100 de clerici

Conferin'[ Craiova

Peste 100 de preoţi din Protoieria Craiova Nord s-au reunit joi, 18 mai 2017, în cea de a treia conferinţă pastoral misionară de primăvară din Arhiepiscopia Craiovei. Evenimentul a fost dedicat „Anului  omagial al icoanei şi a pictorilor bisericeşti în Patriarhia Română”, informează Pr. Gheorghe Cioiu de la Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Craiovei.

Conferinţa, prezidată de  Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova.

După slujbă, preoţii s-au reunit în sala de festivităţi a Centrului social „Renaşterea”,  unde s-a desfăşurat întrunirea. În deschidere, părintele lector univ. Ioniţă Apostolache a susţinut prelegerea cu tema „Anul  omagial al icoanei şi a pictorilor bisericeşti în Patriarhia Română”.

Prelegerea a fost urmată de întrebări şi dezbateri pe marginea subiectului abordat, iar la final IPS Părinte Mitropolit Irineu a punctat câteva aspecte practice ale cultului icoanei în Ortodoxie.

Tocmai pentru faptul că Dumnezeu s-a arătat văzut, chip de om luând, ne determină să-L reprezentăm şi să-L cinstim prin sfintele icoane. În felul acesta, icoana este oglinda realităţii unirii celor două firi, umană şi dumnezeiască, în Persoana Mântuitorului Iisus Hristos. Faptul că Fiul lui Dumnezeu este chipul Tatălui, modelul după care Dumnezeu l-a creat pe om, ne-a făcut şi pe noi cu adevărat fii ai Tatălui ceresc, icoane vii ale Creatorului, a precizat IPS Irineu.

Seria conferinţelor preoţeşti de primăvară din Arhiepiscopia Craiovei va continua  luni, 22 mai, cu întrunirea preoţilor din Protoieria Băileşti, judetul Dolj, iar marti, 23 mai, se vor întruni preoţii din Protoieria Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj.

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Catavasier

La Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a apărut cartea Catavasier sau Octoih Mic. Cartea cuprinde: Cântările Învierii pe cele opt glasuri, Polielee și Mărimuri, Catavasiile de peste an și alte cântări de trebuință din…

PS Sofronie: Avem datoria să păzim unitatea Bisericii

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a sfințit duminica aceasta biserica cimitirului parohial din Husasău de Criș, informează Pr. Cristian Rus, consilier cultural și relații mass-media al Eparhiei. După târnosirea locașului cu hramurile Învierea lui Lazăr…