Conferinţa „Mesajul Bisericii în mediul online“, la Cluj-Napoca

Preoți și jurnaliști au discutat la Cluj-Napoca despre mesajul Bisericii în mediul online, în cadrul conferinței organizate de Radio Renașterea joi, 30 aprilie 2015, cu prilejul împlinirii a 16 ani de emisie. La evenimentul desfășurat în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Municipiu au luat cuvântul: consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, părintele Bogdan Ivanov, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj, părintele Liviu Vidican-Manci, lectorul universitar Cristina Nistor, de la Facultatea de Jurnalism din Cluj și jurnalistul Mihnea Măruță, potrivit Radio Renaşterea.

Discuția a fost moderată de directorul Radioului „Renașterea”, Paul Siladi și s-a concentrat pe efectele pozitive dar și cele negative alte prezenței Bisericii în mediul online.

Vorbitorii au punctat astfel activitatea pe site-uri, bloguri sau rețele de socializare precum Facebook: „Pentru Biserică este o mare provocare aceea de a ști să gestioneze acest instrument care încă nu și-a explorat sau nu și-a arătat întru totul posibilitățile. Practic asistăm în continuare la evoluția acestui mediu de comunicare, un mediu care tinde pentru noi să devină ceea ce se numea la un moment dat second life, un joc virtual în care tu îți construiai propria lume, propria identitate. Cred că internetul și acest social media despre care vorbim tinde să devină pentru mulți această a doua viață, întrucât cred că puțini ne punem în realitate întrebarea, cât timp petrecem accesând internetul sau comunicând în acest mediu pe zi și mai ales ce câștigăm de pe urma acestei comunicări”, a afirmat consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, părintele Bogdan Ivanov.

Scopul Bisericii și al presei este unul și același, susține lectorul universitar Cristina Nistor de la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Babeș-Bolyai: „Scopul și misiunea Bisericii și a presei este unul și același, în esență și anume de a comunica adevărul și frumosul din viață. Mi s-a părut fundamental conceptul de dialog. Consider că acesta este până la urmă scopul final al comunicării, fie aceasta comunicare media sau comunicare religioasă. Mi se pare extrem de important să ținem asta în minte tot timpul. Aici aș identifica un avantaj extraordinar pe care mediul online ni-l oferă, acela de a da posibilitatea unui public mare, larg, de a comunica, de a împărtăși o reacție, un feedback”.

La conferința organizată de Radio Renașterea au participat și studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă. Cu acest prilej, jurnalistul Mihnea Măruță le-a adresat acestora un îndemn legat de raportul pe care preotul e bine să îl aibă cu instituțiile media: „Susțin că Biserica și presa sunt într-o competiție. Deoarece presa are ca scop și ca obiectiv major să caute și să descopere noul. În același timp, Biserica transmite un mesaj care dăinuie de 2.000 de ani. Care este rolul preoților? În această competiție pentru mințile și sufletele oamenilor, rolul preoților este să facă ca acest mesaj pe care îl transmit de 2.000 de ani încoace, să fie în continuare nou. Cu cât preotul se adresează enoriașilor și ei simt din partea sa că acest mesaj este trăit și este nou la fel ca acum 2.000 de ani, cu atât influența preotului asupra minții și sufletelor credincioșilor va fi mai mare”.

Vineri, 1 mai 2015, la aniversarea a 16 ani de emisie a postului de radio „Renașterea”, începând cu ora 10:00, redacția își deschide porțile pentru toți cei care vor să ne viziteze și să stea de vorbă cu realizatorii de emisiuni. Programul zilei va debuta la ora 8:00 cu Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Mitropolitană, urmată de un Te Deum în semn de mulțumire pentru activitatea din cei 16 ani.

Radio Renașterea a fost înființat la inițiativa vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu și emite de la 1 mai 1999.

Comentarii Facebook


Știri recente