Conferința Episcopilor Ortodocși din Germania reunită la München

Membrii Conferinței Episcopilor Ortodocși din Germania s-au întâlnit în ședință de lucru la München în perioada 5 – 7 martie 2017, informează Pr. Alexandru Nan, Protoiereul Protopopiatului Ortodox Român al Bavariei.

Lucrările ședințelor au fost prezidate de  Înaltpreasfințitul Părinte Augustin, Mitropolitul Germaniei și Exarh al Europei Centrale, din partea Patriarhiei Ecumenice.

La această sesiune de primăvară Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord și de Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop vicar al Eparhiei.

În Duminica Ortodoxiei Episcopii ortodocși din Germania, au oficiat împreună Sfânta Liturghie în catedrala rusă a Noilor Mucenici și Mărtusitori ai Rusiei din München. În aceeași zi, episcopii au participat la Întâlnirea corurilor ortodoxe din München, eveniment ajuns la a treisprezecea ediție.

Luni, 6 martie, episcopii s-au adunat în Ședință de lucru la biserica sârbă din München. Între temele aflate pe ordinea de zi, una dintre cele mai importante a fost situația învățământului religios ortodox din cele șaisprezece landuri ale Germaniei.

Marți, 7 martie, episcopii au avut o întâlnire cu profesorii și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din München.

Episcopii au subliniat importanța existenței unei facultăți ortodoxe în marele centru universitar, fiind singura universitate din Europa de Vest care adăpostește o Facultate Ortodoxă.

În cadrul întâlnirii, au fost prezentate activitățile facultății, corpul profesoral și perspectivele pentru studenții care finalizează cursurile acesteia.

***

Conferința Episcopilor Ortodocși din Germania (Orthodoxe Bischofskonferenz in Deutschland) a fost constituită în anul 2010, în urma recomandărilor făcute la a IV-a Conferință Preconciliară Panortodoxă de la Chambésy, Elveția.

Întrunirea acestor conferințe, cu scopul de a manifesta unitatea și cooperarea între Biserici, a fost aprobată de Sfântul și Marele Sinod, prin documentul privitor la Diaspora Ortodoxă.

Comentarii Facebook

Comentarii recente
  1. Am constatat ca in comparatie cu rusii si turcii din Diaspora, noi romanii suntem cei mai rai platnici in ceea ce priveste constructia de noi biserici sau cumpararea de teritorii si locasuri in vederea continuitatii credintei noastre crestin-ortodoxe si in tarile occidentale in care traim.

    Este destul de dureros ca Mitropolitii sa ia cu siguranta adeseori imprumuturi bancare de milioane de € pt. asezamintele ortodoxe, ca noi cei din Diaspora sa nu ajungem vreodata ca sa ne pierdem cu totul identitatea si sa fim ai nimanui printre straini, iar noi sa inchidem ochii si urechile la efortul lor.

    Rusii si turcii spre rusinea noastra, care ne batem in piept ca aveam credinta cea mai dreapta, imediat se unesc si fac cu TOTII pt. credinta lor, eforturi sustinute financiare, spre achitarea datoriilor noilor locasuri de cult, iar la noi umbla Mitropolitii si Episcopii din parohie in parohie si se roaga cu anii de noi sa ajutam financiar cat ne lasa inima, ca sa se poata plati si datoriile bancare pt. noi facute doar, nu pt. ei, in vederea de noi locasuri si ca sa avem si noi romanii bisericile noastre private cum toti ne dorim si nu doar inchiriate, de sa fim tot de rasul turcilor, rusilor si ce natii or mai fi, dar niciunii atat de dezinteresati in a sprijini financiar noile locasuri de cult.

    Daca am inversa rolurile si ne-am pune fiecare dintre noi, care nu putem concepe viata fara Biserica duminicile si la sarbatori, in situatia Mitropolitilor, Episcopilor, Preotilor de buna credinta si am intampina aceleasi greutati, oare cat de linistiti, sanatosi si fericiti am putea fi si fizic si spiritual, zi de zi si ceas de ceas, si cat de bine am putea dormi noptile, cand am avea datorii de milioane de € in banci, care asteapta sa fie achitate la zi si sacul e cam gol, si nu ar putea fi la timp platite? Eu as zice ca aceasta se cheama mai degraba lipsa de iubire fata de adevarata credinta, pt. ca 2 milioane de romani daca am pune umarul si am plati cu TOTII de ex. o suma de 250€ de ex. pe an cum procedeaza alte natii intotdeauna (chiar si in rate de ar fi sa fie pt. cei cu venituri mai mici), am putea sa ne permitem intr-un timp mult mai scurt sa ne mandrim si noi ca alte nationaltitati cu locasurile noastre de cult ortodoxe private si nu doar inchiriate , iar cei care isi pun capul pt. noi chezasie la banci, ar respira si ei mult mai usor, nu credeti?

    Daca nu avem Biserici private, apoi nici libertate nu putem spune ca avem, iar banii dati pt. fiecare Biserica inchiriata, sunt tot banii nostri pierduti, care se duc tot in buzunarele celor care si asa au de-ajuns si o duc mai bine pt. aceasta ca noi, datorita noua, care nu incercam sa ne straduim sa ne iubim conducatorii Bisercilor noastre si noi unii pe altii, incat sa ajungem la acea unitate deplina stramoseasca, cat mai vie de alta data, o adevarata fratie si ctitori de Biserici Ortodoxe, care vor vorbi despre noi in decursul veacurilor.

Lasă un răspuns


Știri recente