Concursul „Icoana în viaţa creştinului ortodox”: prima ediţie în Parohia „Sf. Nicolae” – Nou din Focşani

Anul 2017 în Patriarhia Română a fost declarat Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti și Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului. Cu acest prilej, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, a inițiat Programul eparhial pentru tineret Vade mecum, juvenis!, menit a spori interesul beneficiarilor pentru temele anului omagial și comemorativ, prin proiecte, competiții și mobilități pentru tineret.

Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, a fost organizată, joi, 23 martie 2017, în biserica Parohiei Sfântul Nicolae – Nou din Focşani, prima ediţie a Concursului Icoana în viaţa creştinului ortodox, după cum ne-a transmis Prof. Melania Emanuela Pătrăşcanu – inspector şcolar pentru disciplina Religie, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea.

Pentru a lega noi prietenii şi a experimenta bucuria comuniunii, organizatorii au înscris în concurs şase echipe mixte, de la câte două licee, elevii fiind coordonaţi de profesorii lor de Religie.

Concursul a fost structurat pe două secţiuni. Prima a constat în amenajarea unui stand, care să conţină imagini cu o biserică monument istoric din judeţul Vrancea, fotografii cu o icoană de patrimoniu, aflată în bisericile din judeţ, icoane pictate de elevi sau ouă încondeiate. Fiecare echipă a prezentat în detaliu istoricul bisericii alese, exemplificând, prin imagini sugestive, detaliile arhitectonice sau registrele iconografice ale locaşurilor de cult.

Cea de-a doua secţiune a concursului a testat cunoştinţele elevilor despre regulile de pictare a icoanelor şi a bisericilor ortodoxe. Şi aici, cele şase echipe de elevi au arătat preocuparea lor în parcurgerea bibliografiei, răspunsurile fiind corecte. Diferența a fost făcută doar de modul prezentării.

Ierarhia stabilită a fost următoarea: Premiul I – Colegiul Național „Unirea” şi Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu”; Premiul II – Colegiul Național „Al. I. Cuza” şi Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Liceul Pedagogic „Spiru Haret” şi Grupul Şcolar „G.G. Longinescu”; Premiul III – Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu şi Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” Panciu; Menţiune – Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” şi Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobeşti, Colegiul Tehnic „V.D. Cotea” şi Liceul cu Program Sportiv.

Înainte de anunţarea clasamentului, elevii participanţi, precum şi profesorii îndrumători, au avut parte de o surpriză inedită. Pentru a răsplăti efortul depus, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei va premia pe toți cei care și-au pus în lucrare darul lor, elevi și profesori, invitându-i într-o vizită culturală/pelerinaj la București, unde vor putea vizita Muzeul Național de Artă, Catedrala Patriarhală, Mănăstirea Radu-Vodă, Mănăstirea Stavropoleos și vor viziona un spectacol de teatru.

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…