Concursul „Colinde și datini de Crăciun”, la Timişoara

Perioada sărbătorilor de iarnă este una dintre cele mai bogate în datini și tradiții care fac parte integrantă din cultura poporului român și care transmit valori și creează punți de legătură între generații.

Aproximativ 500 de elevi și cadre didactice din Județul Timiș au participat, pe parcursul întregii zile de azi, 10 decembrie 2016, în sala de concerte Mihai Perian a Colegiul Național de Artă Ion Vidu din Timișoara, la a XVII-a ediție a Concursului Colinde și datini de Crăciun. Competiţia aceasta promovează, în rândul elevilor, părinților și profesorilor din județul Timiș, frumusețea și autenticitatea datinilor românești, după cum ne-a precizat Răzvan Fibișan de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Concursul s-a desfăşurat pe 3 niveluri de învăţământ: primar, gimnazial și liceal, având 4 secţiuni: muzică vocală, muzică vocal – instrumentală, Datini şi obiceiuri de Crăciun și Scenete religioase de Crăciun. Elevii primelor două secțiuni au cântat două lucrări muzicale specifice sărbătorii Nașterii Domnului, iar concurenţii înscrişi la celelalte secțiuni au prezentat un obicei sau o scenetă religioasă cu același specific. Premiile au fost acordate pentru fiecare secțiune, pe categorii de vârstă (învățământ primar, învățământ gimnazial și învățământ liceal).

Pe lângă cunoaşterea obiceiurilor şi tradiţiilor specifice sărbătorii Nașterii Domnului, manifestarea mai are ca scop dezvoltarea interesului elevilor și implicarea acestora în păstrarea, transmiterea si promovarea colindelor si obiceiurilor tradiționale românești, precum si educarea acestora în spiritul valorilor creștine. De asemenea, concursul dorește să valorizeze potențialul creativ al elevilor din învățământul preuniversitar din județul Timiș, precum și să ofere un cadru de manifestare culturală pentru toți elevii.

Concursul a fost organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, în colaborare cu Mitropolia Banatului, fiind înscris în Calendarul Activităților Educative, Școlare și Extrașcolare al Inspectoratului Școlar Județean Timiș.

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…