Concert de Crăciun în parohia Sfânta Cruce – Torino II

Sâmbătă, 21 decembrie 2013, în biserica Parohiei „Sfânta Cruce” – Torino II a avut loc concertul celor două coruri ale parohiei, coordonate de părintele Iustin – Iulian Androne: Grupul psaltic bărbătesc Dynamis și Corala polifonică mixtă Anghelos, informează episcopia-italiei.it

În cuvântul de deschidere, părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor, prezent la acest concert, a amintit cu emoție despre modul în care Sfinția Sa trăia în copilărie obiceiul binecuvântat al colindului. De asemenea, Sfinția Sa a felicitat clerul și enoriașii parohiei pentru lucrarea misionară pe care o desfășoară și l-a felicitat pe părintele Iustin pentru dăruirea și dragostea cu care a reușit să formeze persoanele care alcătuiesc aceste două coruri.

Părintele paroh Lucian Roșu a mulțumit părintelui arhimandrit Veniamin Goreanu pentru prezența cu acest prilej în sânul parohiei, pentru cuvintele rostite, rugându-l să transmită Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, gândurile noastre bune și urări de bine pentru sărbătorile care vor urma.

În continuare, părintele Lucian a prezentat Grupul psaltic Dynamis, format din clerici și tineri mireni ai parohiei, explicând pentru publicul italian cântările din repertoriul serii, principiile muzicii psaltice și specificitatea colindului în tradiția bizantină și în cea românească.

Apoi, membrii Grupului psaltic Dynamis au deschis programul cu Troparul Nașterii Domnului, urmat de cântările Marie, bucură-te; Cel făr’ de-nceput; Veniți cu toții dimpreună; Slava să aibă nesfârșită; Noi în seara de Crăciun; Colindăm colindători; Trei Crai de la Răsărit – după Anton Pann; Trei Crai de la Răsărit + kratimate ri rem; Limbile să salte; Crăciun tri slugi și-o luat; În coliba-ntunecată; La poartă la Ștefan Vodă; Dăliana; Colindul lui Dumnezeu + kratimate ri rem.

Concertul a fost continuat de Corala Anghelos, de asemenea introdusă și prezentată de părintele Lucian, corală mixă, formată din clerici și tineri mireni ai parohiei – membri ai Frăției Nepsis, care au interpretat cântări din repertoriul coral românesc: Gazde mari nu mai dormiți; După datini colindăm; În seara de Moș Ajun; Coroană de trandafiri; Legănelul lui Iisus; Ziurel de ziuă; Clopote de seară; Steaua; Plugușorul; Moș Crăciun și Colindiță. În încheiere, Corala Anghelos a interpretat Balada lui Constantin Brâncoveanu, o cântare din folclorul românesc, deoarece, cum a explicat părintele Iustin, Dumnezeu Se întrupează în sfinții Săi.

Publicul foarte numeros care a participat la această a treia ediție a Concertului de Crăciun organizată de parohie a răsplătit cu multă bucurie darul colindătorilor.

Părintele Iustin, foarte emoționat atât de calitatea deosebită a cântării, cât și de reacția publicului, a mulțumit Domnului pentru darurile cu care s-a simțit binecuvântat de când se află în această parohie: în primul rând membrilor celor două coruri pentru răbdarea și prietenia lor, apoi părintelui Lucian, care i-a fost în permanență alături atât ca duhovnic, cât și ca sprijin în momente de dificultate, și în cele din urmă tuturor celor care, prin prezența lor la acest concert, au răsplătit osteneala celor care au dăruit. Părintele Iustin făcut apel la rugăciunea tuturor pentru ca astfel de evenimente să poată continua în cadrul parohiei.

În încheiere, părintele Lucian a mulțumit membrilor corurilor și părintelui Iustin pentru această seară binecuvântată și le-a dăruit tuturor cartea arhimandritului Serafim Alexiev – Răbdarea. Tâlcuire la rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, ca trimitere la virtutea de care au mare nevoie în ceea ce fac, și de asemenea CD-ul – Clopote de sărbătoare – al Coralei Anghelos, realizat recent de parohie.

Comentarii Facebook


Știri recente