COMUNICAT DE PRESĂ: Hirotonia întru arhiereu a Părintelui Arhimandrit lect. univ. dr. Varlaam Merticariu, un nou episcop-vicar patriarhal

Duminică, 20 decembrie 2009, la Catedrala patriarhală, în cadrul Sfintei Liturghii oficiată de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, va avea loc hirotonia întru arhiereu a Preacuviosului Părinte Arhimandrit lector universitar dr. Varlaam Merticariu, ales de Sfântul Sinod episcop-vicar patriarhal cu titulatura Ploieșteanul la 29 octombrie 2009.

Născut la 28 octombrie 1960, în localitatea Știubieni, județul Botoșani, părintele arhimandrit lector universitar dr. Varlaam Merticariu a absolvit Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț (1982) și este licențiat al Institutului Teologic Universitar din București (1987). Între 1987-1990, a urmat cursurile de doctorat în Teologie la același Institut, obținând titlul de doctor în teologie cu teza „Spiritualitate și istorie pe teritoriul României în epoca bizantină și postbizantină” (2003), sub coordonarea științifică a domnului academician profesor dr. Emilian Popescu.

A intrat în monahism la Mănăstirea Neamț în anul 1998, fiind hirotesit arhimandrit în anul 2001. A fost vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor (1998 – 2009) și președintele Comisiei Liturgice a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

În prezent, părintele arhimandrit lector universitar dr. Varlaam Merticariu este lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași (din 1996) și la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București (2009).

A publicat numeroase studii și recenzii în volume colective și reviste de specialitate și a susținut comunicări științifice la numeroase conferințe și simpozioane de teologie naționale și internaționale.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente