Comitetul Permanent pentru Consens și Colaborare al CMB s-a întrunit în Rhodos

Comitetul Permanent pentru Consens și Colaborare (CPCC) al Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB) s-a întrunit în perioada 2-6 octombrie în insula grecească Rhodos, fiind găzduit de Patriarhia Ecumenică și de IPS Chiril, Mitropolit de Rhodos.

Conform ecupatria.org al Patriarhiei Ecumenice, evenimentul a fost moderat de IPS Ghenadie, Mitropolit de Sassima, și de Simo Peura (Biserica Evanghelică Luterană din Finlanda).

Scopul întâlnirii a fost discutarea mai multor aspecte, între care chestiuni legate de pregătirile pentru Adunarea Generală a CMB, termenii just și adecvat (fair and adequate), consensul, schimbări constituționale, rugăciune și „rugăciune comună” în mișcarea ecumenică.

Programul a inclus, de asemenea, vizitarea de locașuri sfinte și situri arheologice din Rhodos dar și întâlniri cu comunitățile ortodoxe locale.

Membrii CPCC au împărtășit experiențe și activități din viața Bisericilor din care fac parte, discuții care au inclus și unele provocări de a răspunde diferențelor dintre biserici și comunități, violenței (incluzând și recentul masacru din Las Vegas), rasismul, militarizarea sporită, incidente de corupție în guverne, dar și dovezi de reconciliere, cooperare și speranță.

În plus, membrii comitetului au descris cazurile în care societățile obișnuite cu cooperarea interreligioasă au început să experimenteze o radicalizare și o tensiune inter-religioasă în creștere. Participanții au discutat despre libertatea religioasă ca o problemă de mare îngrijorare pentru creștinii din Indonezia, o țară cu milioane de creștini care trăiesc printre cei mai mari populații musulmane din lume.


CPCC este parte a Comitetului Central al Consiliului Mondial al Bisericilor. Întâlnirea din Rhodos este a doua întâlnire CPCC de la Adunarea Generală a CMB din Busan, Coreea de Sud, 2013. Acesta constă în 14 membri ai comitetului central, dintre care jumătate sunt ortodocși.

Conform Constituției și Regulamentului CMB, principalele responsabilități ale CPCC sunt: să continue autoritatea, mandatul, preocupările și dinamica Comisiei Speciale pentru Participarea Ortodoxă; să ofere consiliere și să adreseze recomandări organelor de conducere în timpul și între adunările CMB; să faciliteze și să îmbunătățească participarea ortodocșilor pe parcursul întregii vieți și lucrări a CMB; să ofere consultanță și oportunități de acțiune în chestiuni de interes comun; să acorde atenție chestiunilor de eclesiologie.

Următoarea întâlnire CPCC este planificată pentru luna mai 2018.

Foto credit: ecupatria.org

Comentarii Facebook


Știri recente