Comemorare Nicolae Alexandru Basarab

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a organizat, duminică, 16 noiembrie 2014, Simpozionul „650 de ani de la trecerea la cele veșnice a Domnitorului Țării Românești, Nicolae Alexandru Basarab”. Simpozionul s-a ținut în Sala ”Sfântul Ioanichie cel Nou” din sediul Protoieriei Câmpulung Muscel.

Lucrările au fost precedate de un parastas oficiat la mormântul domnitorului aflat în Biserica Mănăstirii ”Negru Vodă”.

„Nicolae Alexandru Basarab a îndeplinit cele două aspecte foarte importante, adică a condus o vreme dinastia basarabă în lucrarea noastră civilă şi a făcut demersurile care nu au fost deloc uşoare pentru înfiinţarea Mitropoliei Ţării Româneşti”, a spus ÎPS Părinte Calinic.

Evenimentul a fost completat cu un program muzical.

În mai 1359, Patriarhia Ecumenică recunoștea Mitropolia Țării Românești, în timpul domnitorului Nicolae Alexandru. Pe 16 noiembrie 1364, Nicolae Alexandru murea, fiind înmormântat în Biserica Mănăstirii ”Negru Vodă”, important centru monastic, istoric și cultural al vechii Curți Domnești a Basarabilor. Biserica mănăstirii este necropolă domnească și păstrează cea mai veche lespede de mormânt voievodal, scrisă în limba slavonă, aparținând lui Nicolae Alexandru.

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…