Colindători din Hunedoara la românii din Ungaria

Luni, 22 decembrie 2014, cu puţine zile înaintea Sărbătorii Crăciunului, un grup de tineri din Parohia Pui, aparţinând Episcopiei Devei şi Hunedoarei (Protopopiatul Petroşani), împreună cu Preotul lor Paroh, Sebastian Vândălac, au venit cu colinda la românii din Ungaria, după cum ne-a precizat Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Grupul a fost format în marea lui majoritate din elevi de clasele 7-8, dar şi din studenţi, originari cu toţii din localitatea Pui şi care s-au ataşat de Biserică prin orele de religie şi programele spirituale, catehetice şi culturale desfăşurate de preot în această parohie de aproximativ 5 ani, de când a fost hirotonit şi a preluat funcţia de preot paroh. Pe lângă faptul că este vorba de elevi silitori, unii dintre ei obţinând rezultate deosebite la învăţătură sau fiind chiar şi olimpici, ei dau o mână de ajutor şi la slujbele bisericeşti şi alte activităţi organizate în parohie şi se întâlnesc săptămânal, sub egida Bisericii.

În acţiunea desfăşurată în Ungaria, mai întâi, tinerii colindători hunedoreni au fost primiţi la Reşedinţa Episcopală din Giula de către Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, care le-a prezentat oaspeţilor informaţiile importante legate de Episcopie şi de comunitatea românească din Ungaria şi i-a însoţit pe colindători în cadrul programului desfăşurat pe durata întregii zile.

În Catedrala Episcopală, tinerii l-au colindat pe Ierarh şi pe ceilalţi vieţuitori de la Centrul Eparhial şi au fost răsplătiţi cu dulciuri, calendare pe 2015 şi pliante cu istoricul Catedralei.

Au urmat apoi şi alte instituţii româneşti importante din Giula care i-au primit cu multă bucurie pe colindătorii hunedoreni: Consulatul General al României, unde au fost întâmpinaţi de Domnul Consul General Florin Trandafir Vasiloni, Domnul Consul Titus Ghiorghiof şi personalul Consulatului, precum şi Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria, unde oaspeţii au fost primiţi de Doamna Eva Iova Şimon, Directorul Săptămânalului „Foaia Românească” şi alţi angajaţi ai acestei instituţii.

Ca un punct aparte, cu rezonanţe istorice importante, în programul micilor colindători din România a fost vizita la Expoziţia Muzeală Permanentă a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, inaugurată recent, unde Preasfinţitul Părinte Siluan le-a prezentat valorile bisericeşti deosebite pe care ea le conţine (obiecte de cult, icoane, cărţi, veşminte bisericeşti, etc.), între care se numără şi un exemplar al Cazaniei lui Varlaam, din anul 1643, toate acestea dovedind vechimea acestei comunităţi şi identitatea ei clară, românească şi ortodoxă.

Au mai fost văzute, cu acest prilej şi alte obiective din Giula (precum vechea cetate a oraşului, care are mai mult de 600 de ani sau Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu”), dar şi din Bichişceaba (Békéscsaba), reşedinţa de judeţ a judeţului Bichiş (Békés).

Astfel, vizita tinerilor colindători hunedoreni la românii din Ungaria a avut un scop dublu şi o semnificaţie îndoită: aceea de a aduce bucuria şi vestea Naşterii Domnului la comunitatea românească din Ungaria, iar copii sunt mesagerii cei mai potriviţi pentru acest gen de manifestări, dar şi de a lua cunoştinţă cu realităţile în care îşi desfăşoară existenţa această comunitate şi a întări legăturile între românii care trăiesc de cele două părţi ale graniţei. Iar concluzia, la finalul acestei zile deosebit de frumoase, a fost că aceste obiective generoase şi nobile au fost atinse pe deplin.

Comentarii Facebook


Știri recente