Cipru: Conferinţă despre locurile sfinte din Europa şi Orientul Mijlociu | Au participat doi Întâistătători de Biserici Ortodoxe Autocefale

Conferința cu tema Locurile de cult și locurile sfinte din Europa și Orientul Mijlociu: Statutul și protecția în conformitate cu dreptul național și internațional s-a desfăşurat în Cipru, în perioada 9-10 noiembrie 2017. La eveniment au participat doi Întâistătători de Biserici Ortodoxe Autocefale: Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, şi Preafericitul Părinte Hrisostom II, Arhiepiscop de Noua Justiniana şi al Întregului Cipru.

Din partea Bisericii Ortodoxe Române a participat Pr. Sorin Şelaru, Consilier Patriarhal şi Directorul Reprezentanţei Patriarhiei Române pe lângă Instituţiile Europene.

În deschiderea evenimentului, IPS Porfirie de Neapolis – Biserica Ortodoxă a Ciprului, a prezidat Sfânta Liturghie oficiată în cinstea Sfântului Nectarie. Alături de Înaltpreasfinţia Sa a slujit pr. Sorin Şelaru.

Întrunirea internaţională a reunit 40 de delegați din 15 țări diferite. Invitaţii au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea şi de Preafericitul Părinte Hrisostom II.

În cadrul conferinţei au fost discutate diferite teme care au vizat legislaţii din Europa şi Orientul Mijlociu, accesul şi folosinţa locurilor sfinte, distrugerea şi refuzul accesului etc. În ultima parte a evenimentului au fost prezentate mai multe studii de caz din diferite ţări.

În referatul său, Părintele Sorin Şelaru a făcut o scurtă prezentare a situaţiei actuale din România referitoare la libertatea religioasă şi locaşurile de cult. În continuare, părintele a subliniat care sunt provocările actuale legate de tema generală a conferinţei.

Prezent la eveniment, Ioannis Kasoulides, Ministrul Afacerilor Externe al Ciprului, a abordat problematica politicizării accesului la locurile sfinte şi lăcaşurile de cult despre care a spus că nu este favorabil dialogului şi duce la diviziuni.

De asemenea, el a definit lăcaşurile de cult şi locurile sfinte drept nucleu al vieţii sociale încă de la apariţia primelor urme de religiozitate în istoria Ciprului. Totodată, le-a numit epicentre ale satelor şi oraşelor ce au format o parte dinamică şi integrală a activităţilor zilnice ale comunităţilor.   

Evenimentul fost organizat de Conferința Bisericilor Europene (CBE) împreună cu Reprezentanţa Bisericii Ciprului pe lângă Instituțiile Europene

Foto Credit: Cyprus MFA

Comentarii Facebook


Știri recente