Chipuri din veac în veci | Icoane vechi expuse la Muzeul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului

În Muzeul Centrului Eparhial al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului din incinta Catedralei Episcopale Sfânta Treime, sala Sfinţii Martiri Brâncoveni a fost vernisată joi expoziţia de icoane vechi închinate Duminicii Ortodoxiei, intitulată Chipuri din veac în veci, ediţia a II-a. PS Iustin a participat la acest eveniment.

Expoziţia a fost organizată de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, prin Sectorul Patrimoniu Sacru şi Pictură Bisericească.

Contextul inaugurării acestei expoziţii este prilejuit de Anul Omagial al Unităţii de Credinţă şi de Neam, de Anul Comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918 şi de Anul European al Patrimoniului Cultural.

Purtând genericul Arta icoanei – mărturie a unităţii de neam, limbă, credinţă şi spiritualitate românească, expoziţia oferă tuturor celor interesaţi icoane şi obiecte din patrimoniul sacru-mobil al bisericii monument UNESCO din Plopiş, Protopopiatul Lăpuş, secolele XVIII-XIX.

La deschidere a participat un număr mare de credincioşi şi specialişti, pictori și iconari, sculptori, specialiști în artă, protoierei, cadre didactice din învățământul teologic.

În cuvântul său, Episcopul Iustin a apreciat că ‘suntem un popor care am rezistat prin artă sacră, prin cult şi cultură creştină şi vom rezista în continuare prin aceste lucruri preţioase pe care ni le-a dăruit Dumnezeu şi oamenii lui Dumnezeu prin poporul român care a fost inspirat şi luminat de Dumnezeu’.

Referindu-se la sfintele icoane, PS Iustin a subliniat că ‘lumina din icoane este Lumina lui Hristos din Evanghelie, din icoană în viaţa omului, din viaţa omului iar în icoană, şi din icoană spre Dumnezeu’.

Prin urmare, ‘este un circuit al Luminii Evangheliei, al Luminii lui Hristos. De aceea, Biserica Ortodoxă Română este instituţia care, împreună cu Academia Română, şi-a asumat cu bucurie responsabilitatea de a organiza evenimente care să ne readucă în memorie istoria, chipurile luminoase, lumini şi rodiri ale unităţii de neam şi de credinţă’, a insistat Preasfinţia Sa.

Expoziţia stă deschisă publicului mai multe luni. În timpul desfăşurării evenimentului, Grupul coral al Seminarului Teologic Sfântul Iosif Mărturisitorul din Baia Mare, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, a interpretat cântece religioase.

Foto Credit: Episcopia Maramureşului şi Sătmarului

Comentarii Facebook


Știri recente