Ceremonial militar religios la împlinirea a 45 de ani de existență a Centrului Militar Zonal Dolj

Centrul Militar Zonal Dolj, cu reședința în Craiova, a găzduit, astăzi, 21 februarie 2013, un ceremonial militar – religios prilejuit de împlinirea a 45 de ani de la înființare. La festivitate au participat alături de militarii și salariații civili ai instituției, cadre militare în rezervă și retragere, reprezentanți ai autorităților publice locale și alți invitați, a precizat Gheorghe Cioiu.

După primirea oficialităților și intonarea Imnului Național s-a dat citire mesajului Șefului Direcției Personal și Mobilizare din cadrul Ministerului Apărării Naționale. În cuvântul de întâmpinare, comandantul CMZ Dolj, colonel Ilie Lupu a prezentat un scurt istoric precum și realizările Centrului în cei 45 de ani de existență. Momentul culminant al ceremonialului l-a constituit slujba de Te Deum și sfințirea Drapelul de identificare a acestei unități militare, săvârșite de către un sobor de preoți.

Prezent la eveniment, Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, a rostit o alocuțiune în care a subliniat legătura dintre credință și simbolul Armatei noastre, Drapelul: „Cândva, pe steagurile de luptă era scris Nihil sine Deo. O realitate pe care nu o învățăm de niciunde, ci o simțim venind din interiorul nostru pentru că credința este legată intrinsec de ființa noastră, a avea credință însemnând a avea viață. Prin valorile și năzuințele pe care le promovează, Armata poate demonstra nouă și generațiilor viitoare că suntem neam creștinesc, iubitor de Dumnezeu și de patrie”.

Centrul Militar Județean Dolj a luat ființă pe 17 februarie 1968. Din 2002 devine Centrul Militar Zonal, în prezent având în subordine și coordonare centrele militare din județele Gorj, Olt, Mehedinți, Vâlcea și Teleorman. Pe parcursul existenței sale Centrul Militar Zonal Dolj a constituit în permanență interfața dintre societatea civilă și Ministerul Apărării Naționale, a organizat și desfășurat activități complexe pe linia recrutării și încorporării tinerilor, a completării marilor unități și unităților Ministerului Apărării Naționale, a Ministerului de Interne și a celorlalte structuri ale Sistemului Național de Apărare. De asemenea a îndeplinit sarcini pe linia apărării locale antiaeriene, protecției civile și pregătirii populației și teritoriului pentru apărare.

„Colaborarea permanentă cu societatea civilă, cu autoritățile publice, cu instituțiile și operatorii economici, mai mult decât cu celelalte unități militare, prin specificul activității, fac ca centrele militare să fie nu numai interfața dintre forțele armate și societatea civilă, ci chiar instituția care organizează și asigură funcționarea societății în cazuri și situații excepționale” a precizat colonel Ilie Lupu, comandantul CMZ Dolj.

Comentarii Facebook


Știri recente