Cercul pastoral nr. 15 din Parohia Pocreaca

Pentru comunitatea Parohiei Pocreaca din Protopopiatul Iaşi 3, păstorită de părintele protopop Mihail Roşu, ziua de ieri, 20 noiembrie 2014, a fost una deosebită. Numeroşi copii din localitate, şi nu numai, însoţiţi de părinţi şi de bunici, au participat atât la slujba Sfintei Liturghii oficiată de un sobor de preoţi cu ocazia organizării Cercului pastoral nr. 15, cât şi la slujba Paraclisului Maicii Domnului, oficiată la lumina lumânărilor de o parte dintre membrii Comisiei misionare a Colegiului „Sfântul Nicolae“ al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi., informează “Ziarul Lumina”.

La finalul slujbelor, teologul ieşean Cristian Hurjui a ţinut o cateheză despre cinstirea Maicii Domnului, ce a fost însoţită de pliante explicative, împărţite credincioşilor şi copiilor prezenţi.

În dimineaţa zilei de ieri, în ajunul sărbătorii Intrării Maicii Domnului în Biserică, credincioşii Parohiei Pocreaca, una dintre cele mai sărace parohii ale Protopopiatului Iaşi 3, s-au bucurat de vizita studenţilor de la Colegiul „Sfântul Nicolae“ al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi. Mai multe detalii ne-a oferit părintele protopop Mihail Roşu: „În Parohia Pocreaca din Protopopiatul Iaşi 3 a avut loc ieri Sfânta Liturghie oficiată cu ocazia organizării Cercului pastoral nr. 15, care a avut ca teme «Sfânta Spovedanie» şi «De ce ne împărtăşim?». După Sfânta Liturghie, urmată de slujba Paraclisului Maicii Domnului oficiată de o parte dintre membrii Comisiei misionare a Colegiului «Sfântul Nicolae», teologul Cristian Hurjui a susţinut o cateheză despre Maica Domnului, cu ocazia sărbătorii Vovideniei. Cateheza a punctat care sunt principale învăţături ale Bisericii Ortodoxe despre Maica Domnului: preacinstirea şi pururea fecioria ei, cât şi faptul că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu- Theotokos. Au participat ca grupuri catehetice copiii din clasele I-IV de la şcolile Pocreaca şi Slobozia, coordonaţi de învăţătorul Titel Cumpănă, şi grupul de enoriaşi în vârstă din Parohia Pocreaca. S-au împărţit pliante cu învăţături despre Maica Domnului, copiii au răspuns la întrebările celui care a susţinut cateheza, la final fixându-se principalele învăţături enumerate anterior. De asemenea, copiii i-au încântat pe oaspeţi cu un scurt program artistic, la finalul căruia toţi cei prezenţi au intonat colindul «O ce veste minunată!». După aceste momente, părintele Marius-Constantin Burghelea de la Parohia Slobozia – comuna Schitu Duca, care a fost desemnat pentru susţinerea catehezei în cadrul Cercului pastoral, a prezentat pe scurt câteva elemente privitoare la învăţătura despre Sfânta Spovedanie şi despre Împărtăşanie, având în vedere faptul că suntem în Postul Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos. La final, părintele referent a oferit grupului catehetic al enoriaşilor pliante privitoare la tema susţinută. Venirea studenţilor teologi de la Colegiul «Sfântul Nicolae» în parohia noastră ne-a bucurat foarte mult, fiindcă se continuă parteneriatul încheiat anul trecut între colegiu şi Parohia Pocreaca, respectiv Protopopiatul Iaşi 3. Parohia Pocreaca este o comunitate cu populaţie îmbătrânită, care are nevoie de infuzia învăţăturii creştine în rândul puţinilor tineri şi copii din această zonă. Vizita studenţilor teologi a avut un efect benefic şi prin faptul că se înlătură acel mit al existenţei parohiilor mici şi parohiilor mari, aceasta şi prin grija Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, care a rânduit ca studenţii teologi să meargă în parohiile sărace şi să vadă cu ce se confruntă un preot, care este adevărata misiune preoţească în mod practic, altfel decât cea învăţată în manuale şi în prezentările din diferite medii publicistice“.

„Programul artistic susţinut de elevii mei a constat în cântece religioase dedicate Maicii Domnului, precum şi în colinde, nelipisind nici poeziile religioase. A fost un eveniment cu totul neobişnuit pentru parohia noastră; eu unul nu-mi amintesc să se mai fi organizat o asemenea activitate din partea studenţilor. Mă bucur în mod special pentru copii; am remarcat pe feţele lor o stare de uimire, de apreciere, de lumină“, ne-a spus şi învăţătorul Titel Cumpănă.

Activităţile misionare vor continua la Colegiul „Sfântul Nicolae“

Activităţile derulate între Colegiul „Sfântul Nicolae“ şi parohiile sărace nu se opresc aici, după cum ne-a declarat Emanuel Mocanu, coordonatorul Comisiei misionare: „Manifestarea desfăşurată în Parohia Pocreaca a fost activitatea de debut din acest an universitar. Cateheza susţinută de colegul nostru masterand Cristian Hurjui a avut loc după slujba Sfintei Liturghii şi după oficierea de către noi a Paraclisului Maicii Domnului, iar pliantele pe care le-am împărţit celor prezenţi au cuprins răspunsuri la principalele întrebări referitoare la Maica Domnului, cât şi la învăţăturile eronate ale prozelitismului sectar. Amintim că vizita noastră face parte din proiectul seriei de cateheze începute anul trecut, pe care intenţionăm să le continuăm şi în alte parohii, sprijinindu-i în acest fel pe preoţii slujitori. Pe lângă seria de cateheze, comisia noastră desfăşoară şi alte programe, cum ar fi proiectul «Dialoguri la ţintă» din licee. Ţin să menţionez că în Parohia Pocreaca m-a impresionat în mod deosebit frumuseţea programului artistic susţinut de copii“.

La final, răbdarea copiilor prezenţi a fost răsplătită cu dulciuri şi iconiţe, dăruite de studenţii teologi.

Comentarii Facebook


Știri recente