Centrul Social Sf. Nectarie din satul Lada, jud. Teleorman. Un cămin pentru 60 de tineri

Părintele Danu Florin şi Asociaţia Mana Cerească au arătat că se pot face lucruri frumoase în România, un exemplu în acest sens fiind construirea Centrului Social Sfântul Nectarie din satul Lada, judeţul Teleorman. Iniţiativa construirii îi aparţine Părintelui paroh, ideea venindu-i acum 7 ani când era ajutor de preot la o biserică din apropierea Bucureştiului, unde mulți copii luau masa de prânz în curtea bisericii.

Am început activitatea cu copiii în 2011, de Crăciun. Am stabilit să ne întâlnim duminica, să ne cunoaştem şi să vedem cum putem merge mai departe. După trei ani, le-am oferit şi ceva de mâncare, câte o iconiţă sau o sticluţă cu mir. Apoi, i-am dus în pelerinaje şi excursii. Am vizitat împreună Catedrala Patriarhală şi mănăstirile din preajma Bucureştiului, marile magazine din Capitală, un patinoar, cinema Patria şi parcul Herăstrău. Împreună am participat la un cros la Naţional Arena, în scopul de a ne promova centrul social pe care îl construim. Sunt şi acum emoţionat când îmi amintesc cum o fetiţă m-a rugat să o las să se joace pe scara rulantă a unui mall! Înţelegeţi din lucrul acesta care este situaţia lor, a precizat părintele Florin.

Cu timpul numărul de copii a crescut. În prezent, centrul adăposteşte peste şaizeci de copii şi tineri.

Activităţile i-au motivat şi pe alţi copii să ne caute. Aşa s-a ajuns ca de la nouă la început, să vină acum peste şaizeci de copii, cu vârste cuprinse între 4 şi 18 ani. Cu cei mici desenăm, colorăm, iar cu cei mari lucrăm ca să înţeleagă că trebuie să muncească mult acum pentru a-şi depăşi condiţia. Ei trebuie să înțeleagă faptul că dacă eşti pregătit duhovniceşte, Dumnezeu vine și Îşi pune darul Lui peste tine, adică te luminează la minte, a spus părintele.

Eforturile depuse pentru ajutorarea acestor copii au început să dea roade, întrucât mulți dintre ei cunosc deja rugăciuni, postesc și se spovedesc.

Aici, în Lada, comunismul a distrus aproape în totalitate viaţa spirituală. Avem de-a face cu o sărăcie duhovnicească inimaginabilă a părinţilor acestor copii. În urma activităţilor de la biserică am reuşit să aducem în primul rând copiii la un anumit nivel duhovnicesc. Toţi cunosc Crezul, rugăciunea împărătească, se mărturisesc şi ţin posturile. Avem cazuri în care cei care vin la biserică ţin lecţii despre post părinţilor. Ne străduim, şi eu şi preoteasa (care a absolvit Seminarul la Agapia şi a organizat un cor de peste 20 de copii şi adulţi care cântă duminica la biserică), să sprijinim cât putem de mult pe cei care au nevoie de ajutorul nostru. Şi lucrul acesta este extraordinar!

Printre activitățile organizate cu tinerii se regăsește și predarea unui curs de gramatica limbii române.

Mulţi dintre elevi au probleme cu limba română și din acest motiv organizăm lecţii de gramatică cu ei, tot aici în biserică. Dorinţa noastră este ca aceşti copii să devină oameni cu care să ne mândrim, noi, cei care îi ajutăm, dar şi satul nostru, a mai subliniat Pr. Danu Florin.

După mulţi ani de trudă, Părintele Florin a reuşit construirea centrului. În prezent, construcţia este ridicată, următorul pas fiind mobilarea întregului complex. Centrul va avea în componenţa sa o cantină socială, o sală de mese, o bucătărie, băi, două cabinete medicale, o bibliotecă, o sală de activităţi şi şapte dormitoare. În momentul de faţă cantina funcţionează zi de zi.

În curtea centrului au fost amplasate două solare în care se vor planta legume. De asemenea, în primăvara anului trecut au fost plantaţi 200 de pruni.

Printre persoanele publice care s-au alăturat demersului iniţiat de Asociatia Mana Cerească se numără Mirela Vescan, Carmen Andrei, Roxana Iliescu, Mona Nicolim, Daniel Buzdugan și Gianina Corondan.

Pentru mai multe detalii, puteți accesa site-ul  oficial al Asociației.

Comentarii Facebook


Știri recente