Centrul de tineret „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” Moniom la moment aniversar

Duminică, 1 martie, Centrul de tineret „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din satul Moniom-Reșița a împlinit un an de când și-a deschis porțile. Evenimentul a fost marcat printr-o festivitate desfășurată în biserica parohiei, la finalul Sfintei Liturghii, în prezența tuturor membrilor centrului, a echipei de formatori, a părinților și a unui număr mare de invitați, după cum ne-au transmis Pr. Mihai Ciucur şi Diac. Pavel Canea. În prealabil, copiii și tinerii au dat răspunsurile în cadrul Sfintei Liturghii și, la momentul potrivit, s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. De asemenea, fiind Duminica Ortodoxiei, pe tot parcursul Sf. Liturghii, copiii au ținut în mâini icoane ale Mântuitorului, ale Maicii Domnului și ale sfinților întregind astfel o atmosferă plindă de evlavie și de duh de mărturisire a dreptei credințe.

Momentelor de rugăciune și înălțare sufletească le-au urmat altele, de o sensibilitate aparte. Rând pe rând, copiii, voluntarii și părinții centrului, au dat mărturie în fața tuturor despre modul cum s-a schimbat viața lor și despre cum L-au cunoscut pe Dumnezeu prin activitățile desfășurate în centru. În cuvinte simple dar sincere, cu toții au mărturisit bucuria de a fi ortodox și de a aparține marii familii a Bisericii, dar și frumoasei familii a centrului de tineret. În continuare, a fost vernisată o expoziție cu vânzare cu obiectele realizate de copii în cadrul atelierelor artistice. Atracția principală au fost icoanele și sculpturile cu motive religioase, dar la fel de apreciate au fost și decorațiunile de sezon realizate prin diferite tehnici și chiar mărțișoarele realizate de copii pentru a sprijini ridicarea primei clinici de oncologie din România – Clinica Nera. La final, toți cei prezenți au participat la tradiționala agapă frățească, petrecând frumoase momente de socializare și depănând amintiri de la numeroasele activități desfășurate în primul an de existență a centrului.

Programe educative pe principii morale oferite copiilor și tinerilor

Activitățile centrului se desfășoară cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian – chiriarhul locului, în fosta școală a satului Moniom, în spații amenajate pe parcursul anului 2014 de către oameni de bine și părinții copiilor, sub directa coordonare a preotului paroh. Serviciile centrului de tineret sunt oferite gratuit, în regim after-school tuturor copiilor și tinerilor care doresc să crească frumos și să se formeze în spiritul valorilor morale promovate de Biserică. În prezent, centrul are 35 de beneficiari, copii cu vârste între 6 și 14 ani din sat, dar și din municipiul Reșița, alături de părinții lor. Activitățile derulate în centru sunt susținute de o echipă de specialiști din diverse domenii de activitate care își oferă serviciile în mod gratuit. Acestora li se adaugă tineri liceeni sau studenți care sprijină activitatea centrului în mod voluntar. Pentru a putea atrage fondurile necesare susținerii actitivăților, pe lângă parohie, s-a înființat, cu binecuvântarea ierarhului, o asociație non-profit care reunește pe toți cei care doresc să ajute centrul. Programul educativ implementat în centru se axează pe trei direcții principale, toate având în centrul lor preocuparea spre valorile morale și spirituale ale credinței și neamului nostru.

Activități educative și de timp liber

Ca și pondere activitățile educative sunt cele mai numeroase. Fie că vorbim de forme de educație non-formală (cursuri de comunicare, lucru în echipă, învățarea prin joc) sau de educație clasică (meditații la limba română și la limba engleză), toate acestea promovează în rândul copiilor ideea de respect, responsabilitate și corectitudine. O preocupare importantă a formatorilor este orientată spre organizarea de tabere de creație, școli de vară sau excursii tematice. Centrul a găzduit în vara anului trecut cea de-a doua ediție a școlii de vară „Credința altfel”organizată de Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, la care au participat copii din tot județul. De asemenea, începând cu luna septembrie a anului trecut, la nivelul centrului se desfășoară activitățile specifice proiectului național „Alege Școala!” – proiectul Patriarhiei Române de prevenire a abandonului școlar, derulat la nivel local în parteneriat cu Liceul de Arte „Sabin Păuța”din Reșița. Beneficiari ai acestui proiect sunt 25 de copii cu risc de abandon școlar, alături de părinții lor, care participă la activitățile prevăzute în toolkit-ul educațional structurat pe șapte module, până în luna octombrie 2015.

Activități cultural-artistice

O altă preocupare importantă a coordonatorilor centrului este cultivarea dragostei pentru frumos și către artă, în general. Beneficiind de aportul unor artiști plastici locali – sculptorul George Molin și pictorul Bogdan Piperiu, atelierele artistice coordonate de prof. Georgiana Ciucur oferă în permanență copiilor posibilitatea de a-și dezvolta imaginația și talentul artistic. Alături de atelierele de sculptură în lemn, pictură, realizare de icoane prin diferite tehnici, sau de diverse decorațiuni din diverse materiale, centrul găzduiește și un curs de dans de societate coordonat de prof. Gheorghe Szeneszy. Tot în scopul promovării valorilor tradiționale naționale și locale, în cadrul centrului se organizează ateliere de teatru și spectacole tematice la marile sărbători creștine.

Biserica – loc de rugăciune și comuniune

Toate eforturile în plan educativ și artistic capătă o formă concretă și un sens în spațiul sacru al bisiericii. Pentru echipa centrului – copii și formatori deopotrivă – biserica este ca o a doua casă. Aici se regăsesc cu toții în rugăciune, nu doar la Sf. Liturghie, dar și la celelalte slujbe (Paraclisul Maicii Domnului, acatiste, Vecernia), la care copiii sunt o prezență obișnuită. Tot aici, din vreme în vreme, cu toții se mărturisesc și se împărtășesc cu Sfintele Taine, primind din plin binecuvântare de Sus. Și tot aici, în Casa Domnului, ascultă cuvântul de învățătură al preotului, la predidici dar și la catehezele ținute special pentru ei de către preotul paroh. Stranele bisericii sunt, pentru mulți dintre ei, un loc în care învață cântarea bisericească și aduc laudă lui Dumnezeu la sfintele slujbe. Biserica devine, în acest fel, un spațiu al rugăciunii, cunoașterii și comuniunii, în care cu toții se regăsesc pe ei înșiși și – mai mult decât atât – trăiesc o legătură vie și personală cu Dumnezeu.

Centrul de tineret Moniom – o investiție „profitabilă” a Bisericii

Înființat din nevoia tot mai acută – mai ales în zilele noastre – de a oferi modele de viață concrete tinerei generații, Centrul de tineret de la Moniom este, în prezent, un model de educație și formare a tinerilor în spiritul valorilor credinței noastre. Numeroasele împliniri în plan misionar și educativ ale centrului au, în pofida numeroaselor dificultăți în plan material și nu numai, o explicație relativ simplă. Aceasta este oferită chiar de către preotul Mihai Ciucur – coordonatorul centrului, care mărturisește: „Am pornit la drum având în minte cuvintele Maicii Tereza de Calcutta: «nu ne stă în putere să facem lucruri uriașe, însă putem face lucruri mici cu o iubire uriașă…». Cum am reuşit? Am devenit „prietenul” copiilor la centru, iar ei au devenit „prietenii” mei la biserică… Fiecare dintre copiii centrului poartă cu el o fărâmă din rugăciunea și din sufletul meu… Care a fost „costul” investiției în acest centru? Perseverența, dragostea pentru copii, o echipă minunată si rugăciunea smerită către Milostivul Dumnezeu…”.

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…