Cel mai mare Centru de servicii sociale din Transilvania inaugurat la Parohia Românaşi din Episcopia Sălajului

Sâmbătă, 23 mai 2015, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi a Preasfinţitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a fost inaugurat la Parohia Românaşi din Episcopia Sălajului cel mai mare centru de servicii sociale din Transilvania. La eveniment au participat oficialităţi din judeţele Cluj şi Sălaj, precum şi câteva sute de invitaţi, după cum ne-a precizat Arhid. Adrian Onica.

Lucrările la Centrul Social „Sfântul Gheorghe” din Românaşi au început în urmă cu 15 ani, în anul 2000, la iniţiativa Preacucernicului Părinte paroh Gheorghe Gherman. Valoarea totală a investiţiei se ridică la peste 12.000.000 lei. Din această sumă, circa 5-6 % reprezintă contribuţia credincioşilor din parohie, 1 % contribuţia Consiliului Local Românaşi, sprijiniţi de Consiliul Judeţean Sălaj, 10 % reprezintă contribuţia Secretariatului de Stat pentru Culte şi a Guvernului României, cu sprijinul deputaţilor şi senatorilor din judeţ, 22 % reprezintă aportul unui om evlavios, căruia i s-au alăturat apoi alte două persoane care au sprijinit efectuarea a 28-30 % din totalul investiţiei. Diferenţa a venit din ajutorul altor binevoitori din ţară şi din străinătate.

Suprafaţa totală a Centrului este de 3.470 mp şi include un Centru destinat vârstnicilor, cu o capacitate medie de 50 de locuri, un Centru de zi destinat copiilor din familii defavorizate, cu o capacitate medie de 30 de locuri şi un Centru de tip rezidenţial destinat copiilor aflaţi în sistemul de protecţie al DGASPC Sălaj, cu o capacitate medie 30 de locuri.

În cadrul Centrului de zi pentru copii, elevii din clasele primare de la Şcoala Gimnazială din Românaşi vor fi aduşi cu microbusul şi vor servi masa de prânz, se vor odihni, după care vor avea program de învăţat. Efectuarea temelor va fi urmată de diferite activităţi recreative. Seara vor lua cina, după care vor fi duşi acasă, a precizat părintele Gabriel Gârdan, preşedintele Asociaţiei „Filantropia Largiana”, asociaţie care va coordona activitatea Centrului „Sfântul Gheorghe” de la Românaşi. Obiectivele Centrului de zi au fost stabilite ca fiind prevenirea abandonului şcolar, îmbunătăţirea performanţelor şcolare şi reducerea decalajului între elevul de la sat şi cel din mediul urban. De asemenea, principiile organizării activităţilor în acest centru sunt calitatea, evaluarea vieţii umane, unicitatea şi frumuseţea persoanei umane pe care încercăm să o descoperim, a mai precizat Preacucernicia Sa.

Centrul de tip rezidenţial pentru copii va găzdui 30 de copii aflaţi în sistemul de protecţie al DGASPC Sălaj. Şcolarizarea acestora se va face la Şcoala Gimnazială din Românaşi.

Centrul rezidenţial pentru persoane vârstnice, are o capacitate de 50 de locuri, iar beneficiarii vor avea numeroase facilităţi. Camerele sunt dotate cu unul sau două paturi, au fost amenajate camere pentru acordarea de asistenţă medicală, o sală de gimnastică sportivă recuperatorie, o bibliotecă, diferite ateliere ocupaţionale, precum şi o capelă pentru efectuarea serviciilor religioase.

Problema asigurărării hranei pentru beneficiari va fi rezolvată prin înfiinţarea unei microferme.

Pentru remarcabila activitate desfăşurată, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei i-a conferit Preacucernicului Părinte Gheorghe Gherman distincţia Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincţie bisericească a Mitropoliei.

Comentarii Facebook


Știri recente