Cei mai cunoscuți sfinți martiri daco-romani au fost cinstiți la Mănăstirea Halmyris

Patru ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au oficiat duminică Sfânta Liturghie la Mănăstirea Halmyris din Dobrogea cu prilejul hramului acesteia, Sfinții Epictet și Astion, cei mai cunoscuți sfinți martiri daco-romani.

Din soborul ierarhilor au făcut parte Arhiepiscopii Teodosie al Tomisului, Casian al Dunării de Jos și Episcopii Andrei al Covasnei și Harghitei și Visarion al Tulcii.

La slujba din 8 iulie 2018 de la Mănăstirea dobrogeană au participat numeroși credincioși din Tulcea și din județele învecinate.

Participanții la Sfânta Liturghie au avut ocazia de a aduce cinstire moaștelor Sfinților doctori fără de arginți Mucenici Epictet și Astion, descoperite chiar pe locul martiriului lor.

Părintele profesor Ionuț Holubeanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanța a declarat că Sfinții Epictet și Astion aveau renumele de doctori fără de arginți, renume care „s-a păstrat și după moartea lor deoarece după ce au fost martirizați, la mormântul lor s-au făcut multe tămăduiri”.

După martiriul lor, „trupurile au fost luate de creștinii din cetate și au fost înmormântate în afara ei, urmând ca la mormântul lor creștinii să facă un adevărat pelerinaj, iar în ziua prăznuirii lor se oficia și Sfânta Liturghie pe mormintele lor, după obiceiul Bisericii din vremea respectivă”, a mai spus părintele profesor.

Sfinții Epictet și Astion

Sfântul Epictet preotul şi tânărul Astion au fost martirizaţi pe teritoriul Sciţiei Mici, Dobrogea de astăzi, în cetatea Halmyris (Myris) în data de 8 iulie a anului 290 sau 292, fiind astfel cei mai cunoscuți martiri pe teritoriul ţării noastre.

Anul acesta se împlinesc 17 ani de la descoperirea sfintelor moaşte, în urma săpăturilor arheologice efectuate în anul 2001 la antica cetate Halmyris aflată pe brațul Sfântul Gheorghe al Dunării.

Foto credit: Episcopia Tulcii

Comentarii Facebook


Știri recente