Cei care au puțină credință pot face lucruri mari: Mitropolitul Poloniei

Cei care au puțină credință pot face lucruri mari: Mitropolitul Poloniei

„Cei care au puțină credință pot face lucruri mari”, a spus Mitropolitul Sava al Poloniei în predica din Duminica Floriilor, invitând la cultivarea credinței pentru a trăi cu Hristos.

Catedrala mitropolitană Sfânta Maria Magdalena din Varșovia a fost neîncăpătoare pentru credincioșii polonezi care au vrut să participe la Sfânta Liturghie prezidată de Preafericitul Părinte Sava în Duminica Floriilor.

La slujbă au participat numeroși credincioși care au primit stâlpări binecuvântate, ca semn al credinței, virtuților și nevoințelor din Postul Mare și al biruinței asupra ispitelor.

Mitropolitul Sava binecuvântând cu apă sfințită mulțimea de credincioși venită la liturghia din Duminica Floriilor. Foto: Jakub Moczarski/BOP

Pe pământ ne pregătim să trăim cu Hristos

Mitropolitul Sava le-a vorbit celor prezenți despre semnificația sărbătorii făcând o corelare cu Învierea lui Lazăr. El a spus că „evenimentul este o ilustrare a învierii lui Hristos care mărturisește faptul că viața omului pe pământ este o mică parte a întregii sale existențe”.

„Viețuind pe pământ, ne pregătim să trăim cu Hristos, în Hristos și pentru Hristos și pentru comuniunea cu alți oameni în Împărăția Cerurilor”, a adăugat Primatul Bisericii Poloniei potrivit site-ului oficial.

Cei care au puțină credință pot face lucruri mari

Conducătorul Bisericii Ortodoxe Poloneze a reflectat asupra textului evanghelic și a atras atenția asupra importanței credinței.

„Datorită credinței, Marta și Maria au putut să vadă slava lui Dumnezeu în persoana lui Hristos care l-a înviat pe fratele lor Lazăr. În acest act s-au arătat atotputernicia și toată mărirea lui Iisus Hristos, Dumnezeu-Omul”.

Învierea lui Lazăr – pictură bizantină

„Numai în Hristos și în Biserică, se înnoiesc constant toți cei care au chiar și puțină credință, prin care pot vedea și văd slava lui Dumnezeu”, a spus Mitropolitul Sava duminică, 1 aprilie 2018.

„Datorită unor astfel de oameni, slava lui Dumnezeu poate fi văzută de cei care s-au depărtat de Biserică și de Hristos. Cei care au puțină credință pot face lucruri mari – aceasta este ceea ce ne învață astăzi sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim”.

Evenimente aniversare în Biserica Poloneză

Biserica Ortodoxă din Polonia se pregătește de mai multe evenimente aniversare. În aproximativ două săptămâni, Mitropolitul Sava Hrycuniak va împlini vârsta de 80 de ani. De asemenea, anul acesta el împlinește 20 de ani de când se află la conducerea Bisericii Ortodoxe Poloneze.

În luna mai 2018, credincioșii polonezi vor putea participa la prima Sfântă Liturghie care va fi oficiată la noua Catedrală ortodoxă Sfânta Sofia din Varșovia pentru a marca o sută de ani de la redobândirea independenței Poloniei.

Biserică-monument în capitala Poloniei

Catedrala Sfânta Sofia din Varșovia este o nouă biserică-monument ridicată într-o țară majoritar catolică în amintirea eroilor polonezi ortodocși.

„Noua Catedrală Sfânta Sofia – Înţelepciunea lui Dumnezeu reprezintă o recunoștinţă de rugăciune adusă predecesorilor noștri ortodocși, care și-au dat viaţa pe altarul slujirii lui Dumnezeu și al Patriei”.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Mitropolitul Sava al Poloniei, la slujba de sfințire a pietrei de temelie a Catedralei Sfânta Sofia din Varșovia, 5 decembrie 2015. Foto: Orthodox.pl

„Acesta este pământul pe care s-a aflat Biserica Sfânta Treime, pământ stropit cu sângele insurgenţilor din Varșovia, care în anul 1944 se adăpostiseră în biserică, precum și terenul de pe strada Wolskiej 138, unde în anul 1944 germanii naziști au ucis copiii și profesorii lor de la un orfelinat ortodox”.

„Catedrala Sfânta Sofia va fi un monument în cinstea refugiaţilor ortodocși din anul 1915, mucenici din zonele Chełmska și Podlasie, victime ale Acţiunii Vistula (Wisła), din satul Furmanów și în cinstea tuturor celor care au suferit și și-au dat viaţa pentru Ortodoxie”, a menționat Preafericitul Părinte Sava în cuvântul său de la sfințirea din 2015.

Catedrală-monument în România

În prezent, în România se află în construcție Catedrala Mântuirii Neamului, proiect care datează din perioada Războiului de Independență (1877-1878) ca simbol spiritual închinat tuturor eroilor neamului care s-au jertfit pentru apărarea patriei și credinței strămoșești.

Stadiul lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului în februarie 2018. Foto: Robert Nicolae/Basilica.ro

Catedrala „mântuirii” sau a eliberării neamului românesc de stăpânirea străină va fi sfințită „la roșu” în luna noiembrie 2018 de către Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Catedrala Națională este principalul proiect major în anul Centenarului Marii Uniri.

Foto: Orthodox.pl

Comentarii Facebook


Știri recente