Cehii au sărbătorit 1155 ani de la începerea misiunii Sfinților Chiril și Metodie în Moravia

Sfinții Chiril și Metodie, reprezentați pe bederniță

Cu ocazia împlinirii a 1155 ani de la ajungerea și începerea misiunii Sfinților Chiril și Metodie în Moravia, Preafericitul Părinte Rastislav, Arhiepiscop de Presov și Mitropolit al Ținuturilor Cehe și Slovaciei, a prezidat săptămâna trecută Sfânta Liturghie la Catedrala ortodoxă din Praga.

La Sfânta Liturghie de joi, 5 iulie, au concelebrat mai mulți episcopi și preoți din Rusia, Cehia, Slovacia, Ucraina, Grecia, Georgia și Serbia.

De asemenea, au fost prezenți ambasadorii Bulgariei, Georgiei, Ucrainei, Serbiei și Ciprului.

Mitropolitul Rastislav a făcut referire la importanta lucrare misionară desfășurată de cei doi Sfinți Chiril și Metodie și a subliniat faptul că istoria și lucrarea lor este încă vie și continuă să unească pe ortodocșii din țările slave și cultura slavă.

1155 ani de la venirea in Cehia a Sfintilor Chiril si Metodie
1155 ani de la venirea in Cehia a Sfintilor Chiril si Metodie. Foto: Mitropolia de Langada

Arhiepiscopul Michal de Praga a mulțumit Preafericitului Părinte Rastislav, Mitropolitului Ioan de Langada, Liti și Rentini, precum și celorlalți ierarhi prezenți, cărora le-a oferit medalia aniversară a Sfinților Chiril și Metodie.

La rândul său, Mitropolitul Ioan de Langada i-a oferit Mitropolitului Rastislav cea mai înaltă distincție a Mitropoliei, crucea de aur a Sfântului Pavel și a Sfinților Chiril și Metodie.

Mitropolitul de Langada a subliniat faptul că lucrarea ecumenică a Sfinților Chiril și Metodie cei întocmai cu Apostolii exprimă în cel mai autentic mod misiunea ortodoxă de astăzi.

Potrivit unui comunicat al Mitropoliei de Langada, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a prezidat sâmbătă, 8 iulie, Sfânta Liturghie celebrată la Catedrala Sfinții Chiril și Metodie din Praga.

Duminică, Mitropolitul Ioan a slujit la Mănăstirea Sfinții Venceslav și Ludmila din Beroun, Cehia, unde a oficiat un trisaghion pentru Mitropolitul Pantelimon II Chrysofakis al Tesalonicului la împlinirea a 15 ani de la adormirea sa în Domnul (†9 iulie 2003).

Foto: Mitropolia de Langada

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Vineri vor fi închise școlile din cauza gripei

Toate unitățile de învățământ preuniversitar vor fi închise vineri, 25 ianuarie 2019, potrivit ordinului emis miercuri de Ministerul Educației Naționale la recomandarea Ministerului Sănătății. Ordinul de ministru a fost dat din cauza răspândirii gripei. Pentru…