Cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar de pe teritoriul României şi-a serbat hramul

Mănăstirea Vodiţa, cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar de pe teritoriul României, şi-a serbat joi ocrotitorul, pe Sfântul Antonie cel Mare.

Mănăstirea a fost construită între anii 1370-1372 de Sfântul Nicodim pe cheltuiala voievodului Vladislav I.

În ziua sărbătorii Sfântului Antonie, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, informează eparhia.

Ierarhul a reamintit de hrisovul domnesc emis de Vladislav I care făcea referire la aşezământul monahal de la Vodiţa şi amintea de faptul că îl are ca ocrotitor pe Sfântul Antonie cel Mare.

De asemenea, Preasfinţia Sa a vorbit virtuţile sfântului Antonie, însă a evidenţiat că „virtuţile de bază, pe lângă celelalte mari nevoinţe, rămân smerenia şi smerita cugetare.

În ziua hramului, la Sfânta Liturghie arhierească răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul psaltic Sf. Nicodim de la Tismana al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

Mănăstirea Vodiţa a fost refăcută de Radu cel Mare în jurul anului 1500 şi de Cornea Brăiloiu în 1689, dar a cunoscut o perioadă de decădere după războiul austro-turc din 1718.

Mănăstirea Vodiţa a fost reînfiinţată în anul 1990, când a fost începută restaurarea ctitoriei voievodale şi a fost construit un corp de chilii pentru desfăşurarea vieţii de obşte.

Episcopul Nicodim la hramul Mănăstirii Vodiţa. Foto credit: Episcopia Severinului

Foto credit: Episcopia Severinului şi Strehaiei

Comentarii Facebook


Știri recente