Ce hotărâri au luat ierarhii antiohieni la ultima şedinţă sinodală

Sinodul Patriarhiei Antiohiei

Sfântul Sinod al Patriarhiei Antiohiei, prezidat de Preafericitul Părinte Ioan al X lea Yazigi, s-a întrunit în perioada 26-30 aprilie 2018 la Balamand.

În cadrul întâlnirii au fost adoptate mai multe hotărâri administrative şi religioase.

În comunicatul de presă emis cu acest prilej se menţionează faptul că a fost acceptată în mod oficial demisia Înaltpreasfinţitului Părinte George Khodr, Mitropolit de Muntele Libanului, care a condus eparhia din 1970 până în prezent.

Au fost aleşi noi ierarhi pentru Siria şi Liban

Arhiepiscopul Atanasie Fahd este noul conducător al Eparhiei de Latakia.

Ierarhul a studiat la Universitatea Tishreen din Latakia, iar cursurile de Teologie le-a urmat la Universitatea Aritstotel din Tesalonic, Grecia. Din 2011 a fost Episcop Vicar al Eparhiei de Akkar, desemnat să slujească în oraşul Tartus din Siria.

Arhiepiscopul Siluan Mussi a fost desemnat noul ierarh al Eparhiei de Byblos, Batroun și împrejurimi.

Înaltpreasfinţitul Părinte Siluan Mussi a condus eparhia de Buenos Aires şi toată Argentina din anul 2006 până în 2018. S-a născut în 1967, în Venezuela. A studiat în cadrul Universităţii Sf. Iosif din Beirut şi la Universitatea Aristotel din Tesalonic.

Viaţa bisericească din Australia, Mexic, Bagdad şi Kuweit

Înaltpreasfinţiţi Părinţi Vasile de Australia şi Ignatie de Mexic, care au fost numiţi în cursul acestui an, au prezentat rapoarte privind eparhiile pe care le conduc. Totodată, Episcopul Ghattas de Bagdad şi Kuweit a expus sinodului problemele şi realităţile din Eparhia sa.

Referitor la lumea ortodoxă a fost semnalat faptul că au apărut diferite probleme în ceea ce priveşte diferențele de ordin național și etnic care conduc spre o schimbare a granițelor bisericilor independente.

În acest sens s-a adus în discuție problema parohiei din Qatar și se solicită „a se reveni la principiul unanimității când este vorba de stabilirea granițelor jurisdicționale, principiu ce a contribuit întotdeauna la unitatea lumii ortodoxe”.

Îndemn la pace

Având în vedere că în această perioadă sunt alegeri în Liban, sinodalii i-a sfătuit pe fiii duhovnicești „să-și exercite dreptul la vot și să voteze responsabil cu persoane independente care să iubească Libanul”.

Ierarhii prezenți s-au rugat pentru pace în Siria, dar şi pentru credincioșii din Palestina și Irak.

În comunicat se solicită tuturor celor implicați să depună eforturi în vederea restabilirii păcii şi a eliberării celor celor răpiți. Totodată se cere crearea condițiilor necesare pentru ca cei dislocați să se întoarcă la casele lor.

Pentru a construi o Sirie modernă este nevoie ca viitorul ţării să fie decis doar de poporul sirian care trebuie să hotărască, în mod liber și independent în această privință, în parametrii unității naționale ce are în vedere unitatea teritorială și conservarea instituțiilor statului.

Sinodul a evidenţiat faptul că au trecut cinci ani de la răpirea celor doi mitropoliți de Alep, Pavel Yazigi și Ioan Ibrahim, şi se cere organizațiilor internaționale să acționeze în vedere descoperirii adevărului despre cei doi ierarhi.

Aceste răpiri, cât și celelalte crime împotriva creștinilor, nu fac decât să intimideze pe creștinii orientali și astfel să înlăture elementul creștin din Orient.

În comunicat se cere organizațiilor internaționale să acționeze în vedere descoperirii adevărului despre cei doi mitropoliți.

În ceea ce privește Ierusalimul se menţionează  „că acesta este orașul sfânt și pentru creștini și musulmani și capitală și pentru palestinieni”.

Traducere: Pr. Gheorghe Costea, preotul comunităţii ortodoxe române din Siria.

Sursa: Antioch Patriarchate

Comentarii Facebook


Știri recente