Catedrala din Melbourne a primit la resfinţire un al doilea ocrotitor: Sf. Ier. Andrei Şaguna

Cu prilejul resfinţirii Catedralei Episcopale din Melbourne, lăcaşul de cult a primit un al doilea ocrotitor spiritual: pe Sfântul Ierarh Andrei Şaguna.

Un motiv pentru care acest „mare binefăcător şi învăţător al Bisericii” a devenit patron spiritual al Catedralei, alături de Sfinţii Apostoli, se datorează faptului că în Melbourne există foarte mulţi credincioşi din Transilvania care au evlavie la Sfântul Andrei.

„Sfântul Andrei Şaguna a binecuvântat cu lucrare sfântă pământul Transilvaniei, iar pentru că avem mulţi credincioşi din Ardeal am reuşit să aducem icoana sfântului şi am dăruit-o comunităţii din Melbourne ca să fie mijlocitor şi rugător în continuare alături de Sfinţii Petru şi Pavel” , a declarat pentru Trinitas TV Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei şi Noii Zeelande.

Slujba de resfinţire din data de 1 iulie a fost oficiată de Episcopul Mihail care s-a implicat încă din anul 2010 în lucrările de restaurare a lăcaşului de cult.

„Biserica fiind veche, construită după 1885, avea multe lucruri de schimbat. Fiind şi monument istoric a fost mai greu, dar în cele din urmă, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu sprijinul financiar al comunităţii ortodoxe din Melbourne, am reuşit şi am înnoit acoperişul, au fost reparate toate defecţiunile din exterior, iar în ultimii doi ani a fost restaurată şi pictura”, a spus Preasfinţia Sa.

Catedrala din Melbourne

Biserica a fost construită între anii 1865-1867 și a fost proprietatea Bisericii Catolice.

Începând cu anul 1972, lăcaşul de cult din Melbourne a funcţionat ca biserică pentru parohia Parohia Ortodoxă Română “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, înfiinţată în 1970.

În data de 11 Mai 1980, biserica a fost sfințită de Episcopul Antonie Plămădeală al Buzăului.

În anul 1982, lăcaşul de cult a fost cumpărat de Parohia “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Pictura interioară

Pictura interioară, precum și icoanele patronilor în mozaic au fost executate între anii 1984-1985 de pictorul Gheorghe Răducanu.

Pictura a fost sfințită în 21 Iulie 1985 de Mitropolitul Nestor Vornicescu al Olteniei.

Biserica a fost înzestrată Patriarhia Română, în anul 1991, cu catapeteasmă sculptată în stejar, icoane noi, candele și mobilier bisericesc.

Sub îndrumarea Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul Australiei şi Noii Zeelande, după întocmirea documentației și obținerea autorizaţiilor din partea Monumentelor Istorice – statul Victoria, în anul 2012 au început lucrările de restaurare exterioară.

Prin donațiile și cu contribuția membrilor parohiei credincioși români din orașul Melbourne, au fost realizate lucrările de înlocuire a acoperișului întregului așezământ bisericesc – biserica și casa parohială.

Pictura interioara a bisericii a fost restaurată parțial între anii 2017-2018.

Foto credit: Episcopia Australiei şi Noii Zeelande

Comentarii Facebook


Știri recente