Catedrala din Caransebeş şi-a celebrat ocrotitorul: Sf. Proroc Ilie Tesviteanul

Catedrala Episcopală din Caransebeş şi-a celebrat vineri cel de-al doilea hram închinat Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul.

Pe lângă hramul principal, „Învierea Domnului”, a primit cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în data de 12 septembrie 2010, cel de-al doilea hram dedicat profetului din Tesba Galaadului.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, împreună cu slujitorii catedralei, informează site-ul oficial al Eparhiei.

În omilia sa, părintele Constantin Timiș a vorbit despre viața Sfântului Ilie și despre trăirea duhovnicească, evidenţiind importanța credinței adevărate și a unei vieţuiri curate.

„Trimis să propovăduiască voia lui Dumnezeu într-o cetate lipsită de credință și moralitate, Sfântul Ilie s-a rugat fierbinte ca acest popor să fie vremelnic pedepsit, doar atât cât să vadă cât de mare este puterea Creatorului și cât de dificilă poate fi existența în lipsa unei relații cu Acesta”, a spus pr. Constantin Timiş.

Prorocul Ilie a săvârşit numeroase minuni în timpul vieţii sale pământeşti: a înviat pe fiul văduvei din Sarepta Sidonului, a despărţit apa Iordanului şi a vorbit cu Dumnezeu pe muntele Horeb, Dumnezeu arătându-i-se „în vânt subţire” (3 Regi 19, 12). Prin vrerea lui Dumnezeu, Prorocul Ilie a fost ridicat la ceruri într-un car de foc, netrecând prin moarte.

El s-a arătat, împreună cu Prorocul Moise, la Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos, pe muntele Tabor. Sfânta Scriptură şi Tradiţia Bisericii ne spun că Sfântul Ilie va reveni pe pământ, la sfârşitul veacurilor, ca înainte-mergător al celei de a doua veniri a lui Hristos, mustrând pe Antihrist şi fiind omorât de către el, după care va fi înviat de Mântuitorul, Mielul cel biruitor.

Foto credit: Episcopia Caransebeşului

Comentarii Facebook


Știri recente