Catedrala din Brad a aniversat 75 de ani de la sfinţire

La Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Brad, în Episcopia Devei şi Hunedoarei, au fost aniversaţi 75 de ani de la sfinţirea catedralei zărăndene, informează Ziarul Lumina. Cu acest prilej, după săvârşirea Sfintei Liturghii s-a slujit un Parastas pentru ctitorii bisericii şi pentru slujitorii ei trecuţi la cele veşnice. În cadrul aniversării a avut loc şi un simpozion dedicat evenimentelor şi personalităţilor din parohie.

După slujbele oficiate în Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Brad, părintele Florin Dobrei, consilierul cultural al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, a transmis binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Gurie cu prilejul acestei aniversări.

A urmat un Simpozion dedicat istoriei bisericii. În deschidere, protopopul de Brad, Ioan Jorza, a prezentat „Chipuri de protopopi, slujitori ai catedralei brădene“. În continuare, parohul Alexandru Letea, într-o prezentare power point, a scos în evidenţă aspecte din trecutul parohiei, precum şi istoria zidirii bisericii. Bianca Leucean, directoarea Casei de Cultură a municipiului Brad, a prezentat momentul sfinţirii bisericii, care a avut loc în data de 14 octombrie 1939, de către mitropolitul Nicolae Bălan, prezentând de asemenea şi personalitatea cronicarului vremii, Gheorghe Micu Dela Băseşti.

Un moment deosebit l-a constituit prezenţa la simpozion a Mărioarei Duşan, primul copil botezat în biserica din Brad, cu vârsta de 75 de ani.

În încheiere, pr. lect. dr. Florin Dobrei, a prezentat referatul intitulat „Personalităţi ecclesiastice zărăndene“, în care a scos în evidenţă viaţa şi activitatea unor personalităţi deosebite ale vieţii bisericeşti, care au provenit din Zarand, cum ar fi părintele Ilarion V. Felea, părintele Nerva Florea, părintele Arsenie Boca şi alţii. Pe tot parcursul zilei de 12 octombrie, credincioşii s-au putut închina la racla cu veşmântul Cuvioasei Paraschiva, care a fost adusă cu acest prilej de la Catedrala episcopală din Deva. Evenimentele dedicate aniversării a 75 de ani de la târnosirea catedralei zărăndene vor fi încununate de sfinţirea unei troiţe la casa parohială, care va avea loc după Sfânta Liturghie din ziua prăznuirii Cuvioasei Paraschiva.

Sfinţită la sărbătoarea Cuvioasei Parascheva

Construcţia Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ din Brad a început la 21 iulie 1926, după ce s-a demolat vechea Biserică de zid, situată pe aceeaşi fundaţie, sub păstorirea preotului Virgil Perian Virgil şi s-a continuat, din anul 1930, sub păstorirea preotului Ioan Indrei, fiind încheiată în anul 1933.

Când s-a început edificarea ei, parohia nu dispunea de fonduri, iar până la terminarea ei s-a cheltuit suma de 4.000.000 lei, colectată cu foarte mari eforturi şi greutăţi. Suma de 2.500.000 lei a provenit de la enoriaşii din parohie şi prin colecte în ţară şi la creştinii ortodocşi români din SUA, iar suma de 1.500.000 lei a provenit de la fosta societate a Minelor de aur din localitate.

Sfinţirea bisericii s-a făcut în 14 octombrie 1934, iar sfinţirea definitivă s-a săvârşit tot la 14 octombrie, în anul 1939, de către Mitropolitul Ardealului Nicolae Bălan.

Comentarii Facebook


Știri recente